ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΙΧΤΥΑ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ - Διπλάσιο επιτόκιο για «επαναπατρισμό» καταθέσεων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΙΧΤΥΑ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ – Διπλάσιο επιτόκιο για «επαναπατρισμό» καταθέσεων

13.12.2015 14:58

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΙΧΤΥΑ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Διπλάσιο επιτόκιο για «επαναπατρισμό» καταθέσεων

Επιτόκια έως και 1,5% προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους επανακαταθέσουν χρήματα που κρύβουν σε θυρίδες και μπαούλα ή τα έχουν τοποθετήσει σε αμοιβαία εξωτερικού.

Aπό 1,1% έως 1,5% κυμαίνεται το επιτόκιο για ποσά που θα επιστραφούν στις τράπεζες, όταν η μέση απόδοση στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι 0,6%. Οι τράπεζες θέλουν να αποτυπωθεί -στους ετήσιους ισολογισμούς- αύξηση καταθέσεων τον Δεκέμβριο, καθώς στο τέλος Οκτωβρίου τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 121,08 δισ. ευρώ, όταν τα υπόλοιπα των δανείων ήταν 204,9 δισ. ευρώ.

Η… μάχη στην οποία έχουν ριχτεί τα τραπεζικά στελέχη έχει την κωδική ονομασία «επιστροφή καταθέσεων» και ο στόχος είναι να «πείσουν» όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, ώστε να αποτυπωθεί -στους ετήσιους ισολογισμούς- μία αύξηση των καταθέσεων τον μήνα Δεκέμβριο.

Η κατάσταση είναι οριακή καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Οκτωβρίου 2015 τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 121,08 δισ. ευρώ, όταν τα υπόλοιπα των δανείων ήταν 204,9 δισ. ευρώ.

Για να πετύχουν λοιπόν τον «επαναπατρισμό» των καταθέσεων προσφέρουν επιτόκια της τάξης του 1,1% με 1,3%, διπλάσια δηλαδή από τον μέσο όρο που είναι 0,6%. Το 1,1% (σε ετήσια βάση) προσφέρεται ακόμα και για καταθέσεις μίας βδομάδας, ενώ όσοι… επιστρέψουν ποσά άνω των 60.000 ευρώ, μπορούν να διαπραγματευθούν με τα dealing room κάθε τράπεζας, επιτόκια της τάξης του 1,2% με 1,5%.

Κομβικό σημείο είναι να επιστρέψουν και πάλι τα χρήματα που έφυγαν για το εξωτερικό πριν από την επιβολή των capital controls και πολλά από αυτά έχουν τοποθετηθεί σε αμοιβαία εξωτερικού.

Τον Αύγουστο του 2014 τα υπόλοιπα των καταθέσεων -νοικοκυριών και επιχειρήσεων- ήταν 164,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος τον Οκτώβριο είχαν υποχωρήσει στα 121,08 δισ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα υπογραμμίζεται ότι από το σύνολο των καταθέσεων που έφυγαν από το σύστημα το πρώτο εξάμηνο του 2015, ποσά ύψους 5,6 δισ. κατευθύνθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ 7,2 δισ. τοποθετήθηκαν σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου.

Δέσμευση
Σήμερα τα επιτόκια καταθέσεων έχουν συρρικνωθεί, με τους λογαριασμούς προθεσμίας σε όλες τις τράπεζες να προσφέρουν από το 0,60% έως 1,10%, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης. Πλέον η διάρκεια της προθεσμιακής δεν παίζει κανέναν ρόλο, μια και τα επιτόκια είναι ίδια, ανεξάρτητα από τον χρόνο ωρίμανσης των προϊόντων. Και για τον λόγο αυτό, το 80% των καταθετών επιλέγουν προϊόντα μηνιαίας διάρκειας.

Τώρα οι τράπεζες «ρίχνουν στο τραπέζι» και τις καταθέσεις μίας βδομάδας, με ετησιοποιημένο επιτόκιο 1,1% με 1,2%, για όσους επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό ως αμοιβαία και παράλληλα αναλαμβάνουν τη δέσμευση ο πελάτης να έχει τη δυνατότητα -αν το επιθυμεί- να μετατρέψει εκ νέου την κατάθεση σε αμοιβαίο εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, μηδενικά είναι τα επιτόκια για όσους έχουν «βγάλει» τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Το επιτόκιο του ευρώ συνεχίζει να παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, ενώ η ΕΚΤ μείωσε περαιτέρω το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,30%, δηλαδή οι τράπεζες πληρώνουν αν θέλουν να «παρκάρουν» τη ρευστότητά τους στην κεντρική τράπεζα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους Ελληνες καταθέτες που -για λόγους αβεβαιότητας- φυγάδευσαν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα χρήματα δεν τοκίζονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αποταμιευτές επιβαρύνονται με ετήσιο κόστος διαχείρισης των λογαριασμών τους.

Η πρόβλεψη για το 2016 είναι ότι τα επιτόκια των καταθέσεων θα συνεχίσουν να φθίνουν και οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες μειώσεις. Οπως εκτιμούν τα τραπεζικά στελέχη, επιτόκια της τάξης του 0,5% με 0,8% θα φαντάζουν σύντομα πολύ υψηλά.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε ότι τα επιτόκια του euribor -μίας βδομάδας μέχρι 6 μηνών- βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε αρνητική περιοχή και διαμορφώνονται από το -0,213% το εβδομαδιαίο, στο -0,113% το τριμήνου και στο -0,033% το euribor εξαμήνου.

Και ενώ τα επιτόκια καταθέσεων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, το μέσο επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια είναι στο 14,6%, στα επαγγελματικά δάνεια στο 7,5%, στα επιχειρηματικά στο 6,27%, στα στεγαστικά στο 2,48%. Ετσι, με το μέσο επιτόκιο των δανείων στο 5,08% και το μέσο επιτόκιο κατάθεσης στο 0,62%, το περιθώριο διαμορφώνεται στο 4,46.

Έφη Καραγεώργου

ethnos.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017