Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 3.000 μετανάστες… που σχεδίαζαν να διασχίσουν το Αιγαίο

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ 3.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

…ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ!

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες σχεδόν 3.000 μετανάστες που σχεδίαζαν να διασχίζουν το Αιγαίο για να περάσουν στην Ελλάδα, μεταδίδουν σήμερα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μίας μεγάλης επιχείρησης που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, μία μέρα μετά από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η τουρκική ακτοφυλακή συνέλαβε συνολικά 2.933 άτομα, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από τη βορειοδυτική πόλη Αϊβατζίκ με προορισμό τη Λέσβο. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης, ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτούς αναμένεται να απελαθούν, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Όπως αναφέρει ο Guardian, μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και 35 διακινητές, ενώ οι τουρκικές αρχές βρήκαν και κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό φουσκωτών βαρκών που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για το ταξίδι μέχρι τη Λέσβο.

Η Σύνοδος της περασμένης Κυριακής μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την προσφυγική κρίση, ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να χορηγηθεί ένα κεφάλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια στην Άγκυρα προκειμένου να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη αλλά και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους Τούρκους υπηκόους. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε «ιστορική» εκείνη την ημέρα στη πορεία διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Περίπου 500.000 Σύροι, στην προσπάθεια τους να δραπετεύσουν από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερα χρόνια στην χώρα τους, έχουν ταξιδέψει μέσω Τουρκίας και ελληνικών ακτών στην πορεία τους για την Ευρώπη.

Περίπου 600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην αποκαλούμενη ανατολική διαδρομή της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερο από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, καθώς και χιλιάδες πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.