Οι παράγοντες της αγοράς του ΧΑ καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους- σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας | Mikrometoxos.gr

Οι παράγοντες της αγοράς του ΧΑ καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους- σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας

18.06.2016 01:04

Στρατής Πολυχρονέας

Η τραγική δολοφονία του Μέλους του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Jo Cox, φαίνεται να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε καταδεικνύει και η σημερινή αντίδραση των Διεθνών Αγορών.

Βέβαια κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι το τραγικό συμβάν αποτέλεσε την αφορμή για μια ανακλαστική αντίδραση των Αγορών και μόνο και ότι κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.

Ίσως και να έχει δίκιο, όσον αφορά το τελευταίο, ωστόσο μπορεί να αναφερθούν τα ακόλουθα:

α) Η εκστρατεία εναντίον του “Brexit” μπορεί να οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, όπως φάνηκε από την πορεία των δημοσκοπήσεων και των Αγορών, θυμίζοντας μάλιστα τι συνέβη και στο Ελληνικό δημοψήφισμα, με τη σημαντική διαφορά όμως να είναι ότι η ανάπτυξη της Οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας από την ένταξή της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά ήταν ταχύτερη από τις αντίστοιχες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας (σύμφωνα με άρθρο των FT) εν αντιθέσει με αυτή της Ελληνικής Οικονομίας (μετά το 2009)

β) Περιστατικά βίας κατά του ενός “στρατοπέδου”, δηλαδή κατά του “Bremain” στην προκειμένη περίπτωση, οδηγούν συνήθως τους αναποφάσιστους υπέρ του πληγέντος μέρους, καθώς ο φόβος και η τρομοκρατία οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα σε μια πραγματική δημοκρατία, και γ) η πλειονότητα των μεγάλων Επιχειρήσεων τάσσεται κατά του “Brexit”, σε μια Χώρα που η ανάπτυξη βασίζεται στην Ιδιωτική Οικονομία και στα Ξένα Κεφάλαια.

Επειδή όμως όλα τα παραπάνω βασίζονται στη λογική και αρκετές φορές επικρατεί το συναίσθημα, το να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο (για αυτό άλλωστε και ο κίνδυνος σχετίζεται με την απόδοση).

Το μόνο ίσως που μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα είναι ότι η αναπτυξιακή πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας συνεχίζει να παραμένει σε κίνδυνο σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, καθώς η FED αποφάσισε να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, με τις πιθανότητες βέβαια αύξησης επιτοκίων τον Ιούλιο, ακόμα και στην περίπτωση που αποφευχθεί το “Brexit”, να είναι σημαντικά μειωμένες.

Εν κατακλείδι η πορεία της κίνησης των Ξένων Αγορών θα συνεχίσει να αποτελεί τον καταλύτη της κίνησης και στην Εγχώρια Αγορά τουλάχιστον μέχρι και την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017