Οι ΗΠΑ μηνύουν τη Volkswagen και ζητούν 90 δισ. δολάρια

Τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των ρύπων, που καταβαράθρωσε την αξιοπιστία της Volskwagen, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε (4/12) μήνυση κατά της γερμανικής εταιρείας ζητώντας αποζημιώσεις που μπορούν να φτάσουν το ιλιγγιώδες ποσό των 90 δισ. δολαρίων, πέντε φορές πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις των αμερικανικών αρχών για πρόστιμο 18 δισ. δολαρίων.

Η μήνυση κατατέθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντιτρόιτ (Detroit) κατά των Volkswagen AG, Audi AG, Volkswagen Group of America Inc, Volkswagen Group of America Chattanooga Operations LLC, Porsche AG και Porsche Cars North America Inc.

Τυπικά, τέτοιες υποθέσεις καταλήγουν σε συμβιβασμό των δύο μερών, όπου επιβάλλεται μέρος των αρχικών απαιτήσεων. Εν τούτοις, τα ενδεχόμενα 90 δισ. δολάρια σε αυτήν την περίπτωση δείχνουν ότι το επίδικο πρόστιμο θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας (EPA) για 18 δισ. ευρώ και, σίγουρα, τα 6,685 δισ. ευρώ, που η Volkswagen έχει δηλώσει τον Οκτώβριο ότι βάζει στην άκρη για να καλύψει τα αναμενόμενα δικαστικά έξοδα.

Όταν στις 18 Σεπτεμβρίου οι ιθύνοντες της EPA ανακοίνωναν στην έκπληκτη κοινή γνώμη τα ευρήματα που ξεσκέπαζαν το σκάνδαλο, είχαν επίσης αναφέρει ότι τα πρόστιμα στον γερμανικό όμιλο ενδεχομένως να αγγίξουν τα 37.500 δολάρια ανά όχημα. Κάνοντας τότε υπολογισμό για περί τα 482.000 2λιτρα ντιζελοκίνητα Volkswagen και Audi που είχαν διοχετευτεί στην αμερικανική αγορά από το 2008, το σύνολο έβγαινε έως και 18 δισ. δολάρια. Στις 2 Νοεμβρίου, η EPA ανακοίνωνε ότι επεκτείνει τους ελέγχους της και σε συγκεκριμένες μάρκες 3λιτρων Audi και Porsche που κυκλοφόρησαν μετά το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα ερευνών της Credit Suisse έχει εκτιμήσει τις πρώτες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις ότι το τελικό κόστος (πρόστιμα, κόστη ανάκλησης, αποζημιώσεις) θα κυμανθεί σε ένα εύρος από 23 δις. δολάρια έως 87 δις. δολάρια, με το τελευταίο -ως δυσμενές σενάριο- να ξεπερνά κατά 60% το αντίστοιχο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην BP για την οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού.

Ένα άλλο ενδιαφέρον ερώτημα που αναδεικνύεται μετά τη σημερινή κίνηση των αμερικανικών αρχών είναι σε ποιο ύψος θα ανέλθουν συγκριτικά τα πρόστιμα στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι οι πειραγμένοι ντιζελοκινητήρες αφορούν περί τα 11 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως (ο όμιλος πουλά περισσότερα σε έναν χρόνο), εκ των οποίων τα 8,5 κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους, με τη Volkswagen να έχει ανακοινώσει από τα μέσα Οκτωβρίου ότι θα τα ανακαλέσει σταδιακά, υποχωρώντας στις πιέσεις της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, έχοντας αρχικά ζητήσει εθελοντική ανάκληση.

Αναλυτές είχαν επισημάνει στο Reuters προ τριμήνου ότι ο γερμανικός όμιλος θα χρησιμοποιήσει μέρος των ρευστών διαθεσίμων του, που αγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ, και θα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, προτού εξετάσει να προβεί σε αποεπενδύσεις, ώστε να καλύψει το σύνολο προστίμων και αποζημιώσεων.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά, το αμερικανικό δημόσιο ζητά

32.500 δολάρια για κάθε όχημα που κατασκευάστηκε πριν από το 2009

37.500 δολάρια για κάθε όχημα που κατασκευάστηκε μετά το 2009

2.750-3.750 δολάρια για κάθε συσκευή παραποίησης δεδομένων που θα βρεθεί στα εν λόγω οχήματα

Έως 32.500 δολάρια για κάθε ημέρα παρανομίας πριν από τις 13/1/2009

Έως 37.500 δολάρια για κάθε ημέρα παρανομίας μετά από τις 13/1/2009

Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για 600.000 ντιζελοκίνητα οχήματα του γερμανικού ομίλου, στα οποία ήταν ενσωματωμένα οι παράνομες συσκευές που παραπλανούσαν τους ελέγχους εκπομπής καυσαερίων. Περί τα 499.000 είναι τα 2λιτρα οχήματα και περί τα 85.000 3λιτρα, που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ μετά το έτος κατασκευής 2009.

Όπως αναφέρεται, η Volkswagen παραβίασε τη σχετική νομοθεσία (Clean Air Act, τελευταία τροποποίηση το 1990), πουλώντας ή εισάγοντας στις ΗΠΑ οχήματα, τα οποία είχαν σχεδιαστεί διαφορετικά από ό,τι είχε κατατεθεί στα αντίστοιχα πιστοποιητικά προς την υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας (EPA).

* ,