Οι επόμενες «μεγάλες» φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να εξοφληθούν εγκαίρως | Mikrometoxos.gr

Οι επόμενες «μεγάλες» φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να εξοφληθούν εγκαίρως

17.05.2016 14:05

Οι επόμενες «μεγάλες» φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να εξοφληθούν εγκαίρως ή να ρυθμιστούν εκ νέου με την πάγια ρύθμιση προκειμένου οι οφειλέτες να μην αποβληθούν από τις 100 δόσεις.

Από την πλευρά τους, οι θεσμοί θεώρησαν ότι η αρχική μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων ήταν ο ορισμός του ηθικού κινδύνου καθώς έδινε κίνητρα ακόμη και τους συνεπείς φορολογούμενους να αφήσουν απλήρωτους φόρους ή ακόμη και νέες οφειλές για όσους είχαν ρυθμίσει προηγούμενες.

Και για το λόγο αυτό, η βασική αλλαγή που έγινε στη ρύθμιση είναι η σκλήρυνση της στάσης της εφορίας σχετικά με την δυνατότητα καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών.

Με όσα ισχύουν σήμερα και θα ισχύουν έως το τέλος Ιουνίου, η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται όταν ο φορολογούμενος δεν εξοφλήσει κάποια νέα φορολογική οφειλή εντός 30 ημερών από την λήξη προθεσμίας πληρωμής τους.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από την 1η Ιουλίου, η προθεσμία για την πληρωμή των νέων φορολογικών οφειλών μειώνεται στις 15 ημέρες.

Συνεπώς, ένας φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει προκειμένου να μην τη χάσει και όλο το ποσό να γίνει απαιτητό με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ενεργοποίησης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, να εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρος εισοδήματος, ο οποίος λήγει στις 31 Ιουλίου, έως τις 15 Αυγούστου.

Με το σημερινό καθεστώς είχε διορία έως τις 31 Αυγούστου και μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου η σχετική διορία μηδενίζεται.

Προκειμένου να μην χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων ο οφειλέτης θα πρέπει πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής μιας νέας οφειλής να την εξοφλήσει ή να την ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017