Οι επενδυτικές επιλογές για το πρώτο μισό του 2016 – ποια είναι τα στοιχήματα της νέας χρονιάς

Διαχείριση Χαρτοφυλακίου : Οι επενδυτικές επιλογές για το πρώτο μισό του 2016 – Πως έκλεισε το 2015, ποια είναι τα στοιχήματα της νέας χρονιάς

 

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ – ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

 

Όποιος επενδυτής απέφυγε να τοποθετήσει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες το 2015 δικαιούται να χαμογελάει. Και τούτο διότι στην καλύτερη περίπτωση θα είχε φύγει με απώλειες 89%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρει ποτέ το κεφάλαιο του πίσω ενώ διαχειριστικά η επιλογή αυτή αποτελεί ταφόπλακα για οτιδήποτε θετικό μπορεί να προκύψει από τις υπόλοιπες επενδυτικές επιλογές. Όταν μια θέση ουσιαστικά μηδενίζει για να εξισορροπηθεί η «χασούρα» θα πρέπει κάποια άλλη θέση να διπλασιάσει την αξία της στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αν αυτό ακούγεται δύσκολο στην θεωρία στην πράξη είναι ακατόρθωτο. Και τούτο διότι οι επαγγελματίες διαχειριστές λειτουργούν προληπτικά. Ξεκινούν να μειώνουν θέσεις από μια απόδοση και πάνω προκειμένου να κλειδώνουν κέρδη ενώ στις ζημιές είναι λιγότερο συντηρητικοί. Παρόλα αυτά δεν πετύχαμε το απόλυτο καθώς η χρονιά είχε «αναποδιές» οι οποίες εμφανίστηκαν λίγο πριν την εκπνοή του β’ εξαμήνου.
Το β’ εξάμηνο έκλεισε για το χαρτοφυλάκιο με κέρδη 6,3% όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε με κέρδη 2,5%. Στα κέρδη του εξαμήνου συμπεριλαμβάνονται και τα κέρδη από μερίσματα και κουπόνια ομολόγων ενώ ο… χρόνος ξεκίνησε να μετράει από το κλείσιμο της 3ης Αυγούστου όταν και ξανάρχισαν οι συναλλαγές της εγχώριας αγοράς. Στο σύνολο της χρήσης οι επενδυτικές επιλογές της στήλης έγραψαν θετική απόδοση 16,1% όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στο σύνολο του 23,58%. Κλείνοντας και το έκτο έτος το πειραματικό χαρτοφυλάκιο πήγε καλύτερο από δείκτη αναφοράς της αγοράς. Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2011 όταν οι απώλειες έφθασαν το 19% οι οποίες προήλθαν από την υποχώρηση των τραπεζών μετοχών στο β’ εξάμηνο της χρονιάς. Ότι έγινε και φέτος δηλαδή.
Οι ετήσιες αποδόσεις των επενδυτικών επιλογών του ενδεικτικού χαρτοφυλακίου της στήλης
Χρονιά
Εκ των έσω
Γενικός Δείκτης
Εξάμηνο
Απόδοση εκ των έσω
2010
20%
-36%
H1
18,0%
H2
1,5%
2011
-19%
-52%
H1
5,3%
H2
-22,4%
2012
36%
33%
H1
-9,5%
H2
50,0%
2013
37%
28%
H1
18,1%
H2
16,1%
2014
-4%
-29%
H1
16,2%
H2
-17,5%
2015
16%
-24%
H1
8,9%
H2
6,6%
Στο κομμάτι των Long επιλογών ο Μυτιληναίος ήταν η μεγάλη αστοχία της περιόδου καθώς η μετοχή έχασε 25% λόγω των αλλαγών στα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας για τις ενεργειακές μονάδες και την υποχώρηση των τιμών του Αλουμινίου. Στον αντίποδα το «ηρωικό» κλείσιμο και τα μερίσματα του ΟΠΑΠ ισορρόπησαν τις απώλειες από το Μυτιληναίο ενώ το Jumbo είχε εξαιρετική πορεία γράφοντας κέρδη 47%. Το στοίχημα της Κίνας δεν είχε αποτέλεσμα ενώ το ομόλογο της Motor oil είχε απόδοση 10% σε τέσσερις μήνες η οποία θεωρείται εντυπωσιακή για αξιόγραφο σταθερού εισοδήματος. Στο σύνολο οι long επιλογές έφεραν σε μέσο επίπεδο απόδοση 11,5%, αρκετά αξιόλογη σε σχέση με την απόδοση της Αγοράς
Μόνο η Intralot βγήκε από τις short επιλογές. Ο Φουρλής γύρισε τα νούμερα στο τρίτο τρίμηνο και δικαιωματικά πήγε καλύτερα ενώ η Frigoglass ενόψει της συμφωνίας πώλησης του κλάδου γυαλιού γύρισε σε θετικό έδαφος λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς. Γενικά το short ήταν δύσκολο καθώς οι περισσότερες μετοχικές αξίες διεθνώς είχαν θετική προς ουδέτερη εικόνα. Σε αντίθεση με τα εμπορεύματα και τις τράπεζες στην Ελλάδα που ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της περυσινής χρονιάς. Τα short είχαν χασούρα 1,8% η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ως μια μορφή hedging στις Long επιλογές.
Πως κινήθηκαν οι επιλογές της στήλης στο β’ εξάμηνο του 2015
Long Χαρτοφυλάκιο
Αξία
3/8/2015
31/12/2015
 Δ(%)
ETF Κίνας
3.622,91
3.539,18
-2,3%
Μυτιληναίος
4,97
3,74
-24,7%
ΟΠΑΠ
6,49
8,27
+27,4%
Jumbo
6,61
9,70
+46,7%
Motor oil (ομόλογο)
90,13
99,50
+10,4%
Απόδοση
 
 
11,5%
Short Χαρτοφυλάκιο
Αξία
3/8/2015
31/12/2015
 Δ(%)
S&P
2.098,04
2.043,94
-2,6%
Frigoglass
1,67
1,89
+13,2%
ΕΥΔΑΠ
4,85
5,00
+3,1%
Φουρλής
2,54
3,00
+18,1%
Intralot
1,52
1,17
-23,0%
Απόδοση
 
 
1,8%
Απόδοση (Απλός μέσος όρος)
+6,63%
 
Ξεκινώντας η φετινή χρονιά έχει κληρονομήσει πολλά από τα ρίσκα του 2015. Οι εκκρεμότητες που συσσωρευτήκαν λόγω ολιγωριών ή αστοχιών σε διάφορους τομείς εντός και εκτός των συνόρων δεν είναι αμελητέες. Φαίνεται ότι και φέτος η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μια εσωστρεφή συμπεριφορά η οποία θα πατάει από την μία μεριά στο πολιτικό ρίσκο και από την άλλη στην ικανότητα υλοποίησης ενός φορτωμένου δημοσιονομικού προγράμματος με μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.
Κατά τα άλλα οι ειδικοί θετικοί και αρνητικοί καταλύτες που οδηγούν τις τιμές στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στους εξής:
Επιτέλους φως (+):
 • Χειρότερα δεν γίνεται. Αφού το σύστημα δεν κατέρρευσε πέρυσι γιατί να παρουσιάσει διαλυτικά φαινόμενα φέτος; Οι Ελληνικές επιχειρήσεις τα κατάφεραν ακόμα και χωρίς εγχώριο τραπεζικό σύστημα και φέτος που πλέον οι τράπεζες αρχίσουν να στέκονται στα πόδια τους η διαχείριση των δυσκολιών προοδευτικά θα γίνει ευκολότερη. Η βελτίωση των προοπτικών ρευστότητας όταν θα επανέρθει στην κανονικότητα θα έχει μεγαλύτερη ωφέλεια για τις επιχειρήσεις αφού θα έχουν προσαρμοστεί (πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικές διεκπεραιώσεις πληρωμών κλπ) σε ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον και άρα θα μπορούν να διαχειριστούν ένα πιο σύνθετο και μεγαλύτερο έργο εγγραφών.
 • Οι πρόσφατες αποκρατικοποιήσεις των Αεροδρομίων και του Αστέρα δίνουν ένα στίγμα αποφασιστικότητας. Στο προγραμματισμό του 2016 υπάρχουν εγχειρήματα πώλησης τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο ως προς την εύρεση επενδυτών. Πολλά από τα εγχειρήματα περνούν και από το Χρηματιστήριο (ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) με έμμεσο ή άμεσο τρόπο δίνοντας στην αγορά το ρόλο του ενεργού αποτιμητή.
 • Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσει την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 • Το ενεργειακό κόστος παραμένει χαμηλό, βοηθώντας το ισοζύγιο πληρωμών και την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού παρά τις όποιες αστοχίες στην είσπραξη εσόδων.
 • Οι τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες με πιο ποιοτικά κεφάλαια και με μεγάλο απόθεμα στα εποπτικά κεφάλαια μέχρι τα βασικά όρια στους δείκτες φερεγγυότητας. Επίσης διαπραγματεύονται με έκπτωση έναντι των λογιστικών τους κεφαλαίων έχοντας σε μεγάλο βαθμό ενσωματώσει τους ορατούς κινδύνους του εσωτερικού περιβάλλοντος. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ακόμα και στις πολύ χαμηλές τιμές των αυξήσεων είναι μια ακόμα ένδειξη εμπιστοσύνης.
 • Τα κόμματα που συμμετέχουν στην Βουλή υποστηρίζουν πλέον σε ποσοστό 80% την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
 • Για το 2015 αναμένεται αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 25%. Η αγορά διαπραγματεύεται σε σχέση με το ΑΕΠ στο 25% με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της η οποία είναι ιστορικά μια χαμηλή τιμή.
Η σκοτεινή πλευρά της δύναμης (-):
 • Όσο οι τράπεζες θα βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα κεφάλαια η οικονομία θα κινείται σε λανθάνουσα κατάσταση. Αν δεν κλείσει η εκκρεμότητα του ELA λεφτά στην οικονομία από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν μπορούν να δοθούν. Άρα η δυναμική της ανάκαμψης θα είναι πολύ περιορισμένη το 2016.
 • Η πώληση των κόκκινων δανείων δεν θα φέρει αποτελέσματα στο κοντινό μέλλον. Στην πραγματικότητα ούτε το 2017 δεν αναμένεται με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά οι τράπεζες να έχουν κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα από την διαδικασία εκχώρησης ή πώλησης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Οι σύνθετες γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες καθιστούν το εγχείρημα χρονοβόρο στρέφοντας το ενδιαφέρον των τραπεζών αποκλειστικά σε νέες αναδιαρθρώσεις.
 • Θα χρειαστούν και άλλα καλά νέα για να ενεργοποιηθεί ισχυρότερα ο ξένος παράγοντας που θα έρθει στρατηγικά να επενδύσει στην χώρα. Οι παλινωδίες που παρατηρούνται με την φορολογία στον ΟΠΑΠ ή την πώληση του ΑΔΜΗΕ μόνο θετικές εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ενώ ο χρόνος ο οποίος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια πώληση σχεδόν συστηματικά παραβιάζεται από διάφορους παράγοντες βάζοντας ένα θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας.
 • Ο Γεωπολιτικός κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή παραμένει υψηλός. Η Ελλάδα μπορεί να μην σχετίζεται ευθέως με τις αραβικές χώρες δέχεται ωστόσο τις επιδράσεις των γεγονότων με κύρια επίπτωση τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και την αδυναμία διαχείρισης ενός τόσο υψηλού αριθμού προσφύγων.
 • Grexit. Ίσως να μην υπάρχει πλέον σαν βασικό σενάριο η αναφορά του ωστόσο δεν έπαψε να υπάρχει στα γραπτά των ξένων επενδυτών. Η ύπαρξη και μόνο σαν ενδεχόμενο λειτουργεί ανασταλτικά στην ενεργοποίηση τους ως αγοραστές στην εγχώρια αγορά.
 • Παρά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οι καταθέσεις δεν έχουν αντιστρέψει την τάση φυγής από τις Ελληνικές τράπεζες. Η εμπιστοσύνη σε επίπεδο μικροκαταθέτη παραμένει εύθραυστη σύμφωνα με τα τελευταία νούμερα του Νοεμβρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.
 • Η αύξηση των επιτοκίων από την FED κάνει πιο απαιτητικές τις αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Η ελληνική αγορά μπορεί να είναι φθηνή αλλά σε μια συγκυρία φθηνών αναδυόμενων ή αναπτυσσόμενων αγορών χάνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα λόγω των άλλων ειδικών κινδύνων που ενσωματώνει.
Με βάση τα παραπάνω η νέα δεκάδα των Long και Short επιλογών για το α’ εξάμηνο του 2016 είναι η εξής:
5 Long Ιδέες
5 Short Ιδέες
Eurobank: Είναι η τράπεζα με την μικρότερη συμμετοχή του ΤΧΣ (2,4%) γεγονός που της δίνει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. Οι ιδιώτες μέτοχοι έδειξαν εμπιστοσύνη στην επένδυση τους και η σχέση με την λογιστική αξία (0,45x) δίνει σημαντικό ανοδικό περιθώριο ακόμα και σε επίπεδα διπλάσια από τα τρέχοντα. Εξάρτηση από το εγχώριο πολιτικό ρίσκο το οποίο όμως υπό συνθήκες ομαλοποίησης της κατάστασης μπορεί να αποτελεί και ευκαιρία.
Βραζιλία: Από τις αναδυόμενες αγορές που έχει μεγάλη έκθεση σε εμπορεύματα και επηρεάζεται σημαντικά από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών. Η αδυναμία που παρατηρείται θα επηρεάσει και τον σχετικό χρηματιστηριακό δείκτη (Bovespa) του Βραζιλιάνικου Χρηματιστηρίου.
Ελληνικά Πετρέλαια: Η χρονιά τελείωσε με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας και η τιμή έμεινε καθηλωμένη στα επίπεδα περίπου της περυσινής χρονιάς. Εφόσον κλείσει η συμφωνία της ΔΕΣΦΑ ο δανεισμός θα αποκλιμακωθεί πιο γρήγορα και ο ισολογισμός θα πάρει ανάσα από το υψηλό επίπεδο δανεισμού.
Frigoglass: Τα μεγέθη παραμένουν σε πίεση παρά την μείωση του δανεισμού.  Το ντηλ θα έρθει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2016 ωστόσο ο κλάδος ψυγείων δεν δείχνει ακόμα ισχυρός να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.
Grivalia: Αμυντικό χαρτί με ωραίο στόρι όμως μιας και η εταιρία μπαίνει στο χώρο των ξενοδοχείων με την ίδρυση θυγατρικής. Μπορεί να μην υπόσχεται συγκινήσεις αλλά η διαχείριση της στην προηγούμενη περίοδο ήταν υποδειγματική για αυτό και κρατήθηκε χρηματιστηριακά κατά την περίοδο των πιέσεων στο ΧΑ. Η είσοδος της Πανγγαίας ενδεχομένως να αναδείξει περισσότερο την αξία της αφού η εστίαση στην Ελληνική αγορά και οι υψηλές αποδόσεις της δίνουν πλεονέκτημα.
Ευρώ: Η αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική δίνει ένα πόντο υπέρ του δολαρίου. Το 1:1 δεν το είδε η αγορά το 2015 ωστόσο οι εκτιμήσεις δεν έχουν αλλάξει ως προς την τάση που έχει διαμορφώσει τα δύο τελευταία χρόνια. Σημείο αναφοράς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ καθώς το επιθυμητό επίπεδο του 2% θα αποτελέσει και όριο για την επίσπευση των αποφάσεων για την αύξηση των επιτοκίων.
Χρυσός: Μετά από δύο χρόνια αδράνειας πιθανόν να έχει έρθει η σειρά του. Αξία που υπεραποδίδει σε συνθήκες αβεβαιότητας και από ότι φαίνεται το 2016 στο ξεκίνημα του θα έχει αρκετούς κινδύνους στο προσκήνιο σε παγκόσμια κλίμακα.
Πετρέλαιο: Αφού η πρόσφατη ένταση μεταξύ των Ιραν και Σαουδικής Αραβίας δεν έδωσε κάποια ώθηση στην τιμή τα δεδομένα στην τάση παραμένουν αρνητικά. Η προσφορά, τα αυξημένα αποθέματα και η επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών αποτελούν τις βασικές αιτίες της αδυναμίας που παρατηρείται.
Lamda Development: Πρόκειται για την μετοχή «στοίχημα της χρονιάς». Εφόσον περάσει η συμφωνία για το Ελληνικό θα πρέπει να υπάρξει εκτόξευση. Οι όποιες καθυστερήσεις  είναι μάλλον τιμολογημένες στα επίπεδα τιμών και στο discount 25% που εμφανίζει η μετοχή σε σχέση με την εσωτερική της αξία.
Intralot: Παραμένει στις επιλογές προς πώληση μέχρι να γυρίσει στα αποτελέσματα της σε καθαρά κέρδη. Δύσκολη χρονιά το 2016 παρά το γεγονός ότι έχει μουντιάλ στο τέλος του β’ τριμήνου το οποίο ενδεχομένως να ενισχύσει τα έσοδα της εταιρίας. Ως τότε όμως ο δρόμος φαίνεται μακρύς.
* ,