Οι ειδικοί σχολιάζουν γράφοντας… [Βαγγέλης Σιούτης-Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ]

OI AΝΑΛΥΤΕΣ σχολιάζουν γράφοντας: “Ολοκληρώθηκε η πέμπτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του Χ.Α., που είναι η πρώτη έστω και λίγο θετική μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές” αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης. Αρκετά τα συμπεράσματα μετά τις πέντε αυτές εβδομάδες:

Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου έχει περιοριστεί σημαντικά, εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν και αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις και απαξίωση σε αρκετούς εισηγμένους τίτλους . Ελπίζουμε στην γρήγορη άρση αυτών των περιορισμών.

Η Αγορά έχει διαχωριστεί στις Τραπεζικές μετοχές που έχουν μπροστά την ανακεφαλαιοποίηση με πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο υλοποίησης και το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων. 

Σε αυτό το θολό περιβάλλον είναι λογική η κατάρρευση των αποτιμήσεων τους, ενώ προσελκύουν, πια, τους πιο ριψοκίνδυνους traders λόγω της υψηλής μεταβλητότητας.

Από την άλλη εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης με καλά θεμελιώδη, με ξένους επενδυτές στο μετοχολόγιο τους και ισχυρό management, έχουν διαφοροποιήσει την συμπεριφορά τους και κινούνται γύρω από τα επίπεδα τιμών πριν τα capital controls. 

Τέλος υπάρχει μία ομάδα εταιρειών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης με καλά θεμελιώδη που λόγω έλλειψης εμπορευσιμότητας δεν ανταποκρίνεται η χρηματιστηριακή τους αξία στα μεγέθη τους και τις προοπτικές τους.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σε ένα εύρος από τις 562,8 μονάδες ως 708,2 μονάδες που λογικά θα είναι τα άκρα ως τις εκλογές. Πρώτη αντίσταση είναι οι 675 μονάδες (ΚΜΟ 30 ημερών) ενώ στήριξη στη παρούσα φάση μπορεί να είναι οι 620 μονάδες.

Η δημιουργία σταθερής Κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας μετά τις εκλογές, θα είναι ο βασικός καταλύτης για την υπέρβαση αυτού του εύρους και αναζήτησης υψηλότερων επιπέδων για τον Γενικό Δείκτη.

Σε αντίθετη περίπτωση το χειρότερο σενάριο που είναι οι επαναληπτικές εκλογές, θα οδηγήσει σε νέα χαμηλά τον Γενικό Δείκτη που θα προσεγγίσει τα χαμηλά του 2012 στις 472 μονάδες. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, ως τις εκλογές θα γίνει προσπάθεια προεξόφλησης, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι τα χαμηλά (στις εκλογές του Ιουνίου του 2012), ο ΓΔ τα κατέγραψε δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

* ,