Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις σήμερα και μέχρι στιγμής…

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+0,75%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο Shanghai Composite (-2,92%).

Συνεχείς αλλαγές τάσεις στην Ευρώπη, όπου τα μεγάλα Χρηματιστήρια ξεκίνησαν την συνεδρίαση με επιφανειακή ψυχραιμία, ακολούθησε μία πρώτη βύθιση των δεικτών, αντίδραση με το ξεκίνημα της Wall Street και νέα βύθιση, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, καθώς δείχνουν να χάνουν την αρχική διάθεση αντίδρασης, οι δείκτες του NYSE.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη για το US Oil, σημαντικά μικρότερα για το Ευρώ, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα διορθώνει ο Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έριξε το μεγαλύτερο ποσό μετρητών στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει μια πίεση ενόψει περιόδου εορτών και να αντισταθμίσει τις ραγδαίες εκροές κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το “MarketWatch”, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τροφοδότησε σήμερα με 640 δισ γουάν ($51,89 δισ) σε βραχυπρόθεσμα δάνεια, γνωστά ως συμφωνίες αντίστροφης επαναγοράς (reverse repurchase agreements), τις Εμπορικές Τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα προσέφερε άλλα 440 δισ γουάν την Τρίτη με τη χρήση παρόμοιων εργαλείων. Δεδομένης της λήξης προηγούμενων δανείων αξίας 190 δισ γουάν, το ποσό που έδωσε η Λαϊκή Τράπεζα αυτή την εβδομάδα ανέρχεται στα 590 δισ γουάν. Η “ένεση” μετρητού είναι η μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 2013, οπότε άγγιξε τα 662 δισ γουάν.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, πτώση εμφάνισε τον Ιανουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη,υποχωρώντας στο 105 από τα αναθεωρημένα επίπεδα 106,7 το Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν οριακή υποχώρηση στο 106,4. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι τον Αύγουστο.

Την πρώτη ετήσια απώλεια από το 2008 εμφάνισε η Deutsche Bank, κυρίως λόγω μεγάλου κόστους αναδιάρθρωσης και άλλου που συνδέεται με νομικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Τράπεζα κατέγραψε στο έτος ζημιές ύψους 6,8 δισ ευρώ, αλλά και 2,1 δισ. ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 16.000 στις 278.000. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της “Wall Street Journal” τοποθετούσαν τις νέες αιτήσεις στις 280.000.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ έπεσαν κατά 5,1% τον Δεκέμβριο, περισσότερο από την πτώση 1,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων αυξήθηκε στις 106,8 μονάδες το Δεκέμβριο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 4,2%. Πρόκειται για τον 16ο διαδοχικό μήνα ετήσιων κερδών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του “Marketwatch” προέβλεπαν άνοδο 1%.

Θ.Στ. (euro2day.gr)

* ,