Οι διαστρεβλώσεις των αγορών από τις επεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Οι διαστρεβλώσεις των αγορών από τις επεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών

10.06.2016 00:29

Το πετρέλαιο θεωρείται ως η λιπαντική ουσία της παγκόσμιας οικονομίας – γεγονός που σημαίνει πως όταν αυξάνεται η τιμή του, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι θετικές.

Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, η τιμή του πετρελαίου (γαλάζια καμπύλη), όσον αφορά το βαρέλι WTI, έχει αυξηθεί πάνω από το 80%, σε σχέση με το χαμηλό της 10ης Φεβρουαρίου – στο υψηλότερο επίπεδο από το τελευταίο Φθινόπωρο.

200

Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη το ότι, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου στη Νέα Υόρκη ήταν ανοδικές – με τον S&P να διαπραγματεύεται χθες σε τιμές που πλησιάζουν το ρεκόρ του Μαΐου του 2015.

Φυσικά ενισχύθηκε επίσης από τις υποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Fed δεν θα αυξήσει άμεσα τα επιτόκια, λόγω της κακής πορείας των προσλήψεων – οι οποίες διαμορφώθηκαν πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου (άρθρο).

Εν τούτοις οι τιμές του  χαλκού (πράσινη καμπύλη), ο οποίος θεωρείται επίσης ως ένας καλός δείκτης, όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της ανάπτυξης, είναι καθοδικές – οπότε δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με κάποια ασφάλεια τι ακριβώς θα συμβεί.

Φαίνεται όμως πως οι διαστρεβλώσεις των αγορών, λόγω των επεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών διαχέονται παντού – με δυσοίωνα αποτελέσματα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017