Οι δηλώσεις Ομπάμα περί καταπίεσης του Τύπου δυσαρέστησαν τον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την τοποθέτηση του Αμερικανού ομολόγου του περί της καταπίεσης που ασκείται στον τουρκικό Τύπο.

Όπως είπε ο Ερντογάν τα λόγια του Ομπάμα του προκάλεσαν θλίψη, τονίζοντας πως τα θέματα που συζητά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι «πολύ πιο χρήσιμα» από αυτό.

«Με λυπεί το γεγονός ότι τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν εν τη απουσία μου», δήλωσε ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις  ΗΠΑ.

«Αυτά τα θέματα δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Μπαράκ Ομπάμα», τόνισε υποστηρίζοντας πως ο Ομπάμα δεν του έκανε καμία αναφορά στο θέμα.

«Σε προηγούμενες τηλεφωνικές συνομιλίες μας, είχαμε μιλήσει για πιο χρήσιμα πράγματα από την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε σε σχετική ερώτηση πως είναι ανησυχητική  πορεία της χώρας σχετικά με την στάση απέναντι στον Τύπο, μετά τα «λουκέτα» σε εφημερίδες και ενημερωτικά δίκτυα.

Βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στην άσκηση κριτικής και την προσβολή, τη στιγμή που «μερικές εφημερίδες στην Τουρκία καλούν τον πρόεδρο δολοφόνο και κλέφτη, ενώ με τους τίτλους τους εξαπολύουν απειλές».

Σε μία προσπάθεια, μάλιστα, να αποδείξει ότι υπάρχει ανεκτική στάση απέναντι σε αυτά τα έντυπα, δήλωσε πως εξακολουθούν να κυκλοφορούν.

«Οι εφημερίδες που με έχουν προσβάλει εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό το είδος της προσβολής και της απειλής δεν επιτρέπεται στη Δύση. Εάν ο Ομπάμα είχε θέσει αυτό το θέμα (της ελευθερίας του Τύπου) στην ατζέντα των συνομιλιών μας, θα του το είχα πει θέτοντάς του παραδείγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.