Οι δανειστές πιέζουν: "Εδώ και τώρα", Ελληνικό, επιστροφή ΕΚΑΣ, Ταμείο, κόκκινα δάνεια - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Οι δανειστές πιέζουν: “Εδώ και τώρα”, Ελληνικό, επιστροφή ΕΚΑΣ, Ταμείο, κόκκινα δάνεια

29.05.2016 10:02

Την άμεση  επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων σε σχέση με την αξιολόγηση απαιτούν οι δανειστές από την κυβέρνηση.Μόνο έτσι θα προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ και μόνο έτσι, την Πέμπτη 2 Ιουνίου που συνεδριάζει η ΕΚΤ, θα ανάψει ο Μάριο Ντράγκι το πράσινο φως για την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. 

Η συμφωνία στο Εurogroup προβλέπει ότι η εκταμίευση θα γίνει μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, αλλά για να γίνει πρέπει να υπάρξει προηγούμενη έγκριση της αξιολόγησης από κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης. Όσο πιο γρήγορα πάρουν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας, τόσο νωρίτερα θα την επικυρώσουν, ώστε στη συνέχεια να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και να εγκρίνει την εκταμίευση.

Από τις εκκρεμότητες,  οι δανειστές θεσμοί θεωρούν ως πιο σημαντική το Ελληνικό. Επιμένουν στην περίπτωση του Ελληνικού και ζητούν να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του ανάδοχου σχήματος πριν από την παρέλευση της 23ης Ιουνίου (λήξη μηνιαίας παράτασης που είχε δοθεί), ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η κύρωση των τελικών κειμένων. Για τους εταίρους η ολοκλήρωση της σύμβασης για το Ελληνικό λόγω του μεγέθους της επένδυσης είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί πιστεύουν ότι θα στείλει θετικά μηνύματα στις αγορές σε μια περίοδο που επιδιώκεται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
• Η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης  σε συνέντευξή του  στο “Κεφάλαιο” του Σαββάτου, αναφέρει ότι: “Το ζήτημα αυτό θέλει ειδική μεταχείριση. Στις συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κόστος για το Δημόσιο καθώς υπάρχουν σκέψεις  “να αίρεται η εγγύηση του Δημοσίου εάν πουληθεί ένα δάνειο. Αλλά μπορούμε να σκεφτούμε και πολλές παραλλαγές του βαθμού απομείωσης της εγγύησης  και άλλες τεχνικές, ώστε να βρούμε μια λύση συμβατή και με τις δύο πλευρές”.

• Τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και το αν και πώς θα καταβληθούν.

Οι εκπτώσεις εισφορών για τους νέους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους την περίοδο 2017-2020.

Το ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς που προβλέπεται για τους μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι εξακολουθούν να υπάγονται στον ΟΓΑ.

• Αλλαγές νομικού τύπου στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οι δανειστές απαιτούν  απαλλαγή ευθυνών στα μέλη της διοίκησης του νέου υπερ-ταμείου που θα διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017