Οι γυναίκες… διευρύνουν τα όρια της μονογαμίας

Young couple having marriage problems

ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Μια νέα τάση κάνει την εμφάνισή της στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό. Όλο και περισσότερες γυναίκες επιτρέπουν στο σύζυγό τους να τις απατά εν γνώσει τους, φυσικά με κάποια ανταλλάγματα.

Μελετώντας τις λεπτομέρειες ενός νέου συμβολαίου γάμου μέσω της διαδικτυακής συμβούλου Σούζι Τζόνσον, μία γυναίκα παντρεμένη εδώ και 12 χρόνια με το σύζυγό της, αισθάνεται ικανοποιημένη.

Ο σύζυγός της συμφωνεί στο να κάνουν και 5ο παιδί, ενώ η σύζυγος συναινεί σε μια ρήτρα όπου θα του επιτρέπει να την απατά με άλλες γυναίκες σε αυστηρά ετήσια βάση.

«Συμφώνησαν σε μια αμνηστία, όπου ο σύζυγος μπορεί να κάνει ότι θέλει για μόνο ένα Σαββατοκύριακο το χρόνο» θυμάται η Τζόνσον, υπεύθυνη του σάιτ goasksuzie.com. «Σε αντάλλαγμα, αυτή μπορεί να κάνει ακόμη ένα παιδί».

Σύμφωνα με την Τζόνσον, τέτοιες ρυθμίσεις είναι ολοένα και πιο κοινή πρακτική καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών συμφωνεί στο να «διευρύνει τα όρια της μονογαμίας» και να αγκαλιάσει έναν βολικό γάμο, όπου μόνο ο σύζυγος «ξεφεύγει» αντί για έναν ανοιχτό γάμο, όπου και οι δύο πλευρές απατούν.

Πρόκειται για μια συναρπαστική τάση που ήρθε στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα με το θάνατο της 75χρονης Λίντα Τζόουνς, πολύπαθης συζύγου του σούπερ σταρ τραγουδιστή της Ουαλίας Τομ Τζόουνς, που ανέχτηκε τις θρυλικές ερωτοδουλειές του για 59 χρόνια.

Γνωστά δημόσια πρόσωπα σε παρόμοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν την υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον καθώς και την Μάσα Λοπάτοβα, σύζυγο του πρώην παίκτη του NBA, Αντρέι Κιριλένκο. Η μητέρα τεσσάρων παιδιών παραδέχθηκε το 2006 πως επιτρέπει στο σύζυγό της να είναι ελεύθερος» μία φορά το χρόνο για να ξεδίνει.

Επικαλούμενη ερευνητική μελέτη του 2013, που δείχνει ότι πάνω από το 50% των γάμων δέχεται την απιστία, η Τζόνσον εξηγεί: «Πριν από 15 χρόνια, το να έχει κανείς μία εξωσυζυγική σχέση αποτελούσε αιτία διαζυγίου, αλλά οι άνθρωποι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Είναι δύσκολο τον πρώτο καιρό, αλλά πολλοί το βλέπουν ως μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Όσο πιο πολύ επενδύεις στο γάμο σου – είτε λόγω αγάπης, τρόπου ζωής, οικονομικών, εξαιτίας των παιδιών ή ένα συνδυασμό όλων αυτών των πραγμάτων – τόσο πιο πιθανό είναι να κάνεις συμβιβασμούς (όπως το να επιτρέπεις το σύζυγο να σε απατά) για να εδραιωθεί η δέσμευση».

Στην Αμερική μάλιστα είναι σύνηθες η πρακτική «μη ρωτάς, μη λες» όπου η σύζυγος κάνει τα στραβά μάτια στα «παιχνιδάκια» του συζύγου. Μια άλλη επιλογή, όπως εξηγεί η ψυχολόγος Τζο Κορτ, είναι η προσέγγιση «ορθάνοιχτα μάτια» η οποία περιλαμβάνει ένα γραπτό συμβόλαιο γεμάτο κανόνες.«Για παράδειγμα, η γυναίκα μπορεί να συμφωνήσει πως ο άνδρας της μπορεί να κάνει ‘παιχνίδια’ μία φορά το μήνα, ή ακόμη και στοματικό σεξ, αρκεί να υποβάλλεται σε εξετάσεις αίματος κάθε τρεις μήνες» λέει η Κορτ, που συχνά συμβουλεύει τους πελάτες της σε έναν μικτό γάμο όπου ο ένας από τους δύο είναι γκέι.

Η 61χρονη Σοφί, πρώην στέλεχος μεγάλης εταιρείας, ταιριάζει σε αυτή την κατηγορία. Όταν ο γιατρός σύζυγός της παραδέχτηκε πως είχε σεξ με άλλον άνδρα κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού το 2006, αυτή αποφάσισε να μείνει στο πλευρό του. «Μου είπε ότι ήταν ένα λάθος και πως είχε μπερδευτεί με τη σεξουαλικότητά του» δήλωσε η Σοφί.

Στη συνέχεια, πριν από δύο χρόνια, ο άνδρας της, της είπε πως θεωρούσε τον εαυτό του ομοφυλόφιλο και πως έβλεπε άλλους άνδρες. «Όταν έγινε για πρώτη φορά, σκέφτηκα ότι μπορεί να τρελαινόμουν» παραδέχεται η Σοφί, «Αλλά με την βοήθεια της Τζο, καταλήξαμε σε μια συμφωνία».

Το ζευγάρι που δεν έχει παιδιά, πρόσφατα αγόρασε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη για να χρησιμεύει ως ερωτική φωλιά του συζύγου. Υπάρχουν όμως στιγμές που και η Σοφί μένει στο διαμέρισμα, όταν θέλει να παρακολουθήσει μία παράσταση στο Μπρόντγουεϊ.

Τι ήταν όμως αυτό που την έκανε να αποφασίσει να μείνει στο πλευρό του άντρα της; «Είμαστε ακόμα πολύ ερωτευμένοι και έχουμε περάσει πολλά μαζί» λέει η Σοφί που είναι μαζί με το σύζυγό της εδώ και 33 χρόνια. «Οι γονείς μου είναι ηλικιωμένοι και δεν βλέπω το λόγο να τους πληγώσω λέγοντάς τους πως θα πάρω διαζύγιο».

Πηγή: New York Post