Οι βρετανικές τράπεζες προετοιμάζονται για ενδεχόμενο Brexit - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Οι βρετανικές τράπεζες προετοιμάζονται για ενδεχόμενο Brexit

04.05.2016 19:42
Οι βρετανικές τράπεζες προετοιμάζονται για ενδεχόμενο Brexit από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 περί παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξαναβγάζοντας από το συρτάρι τους τα εναλλακτικά σχέδια δράσης που είχαν συντάξει από την εποχή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014.
__
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), η οποία επικαλείται Βρετανούς τραπεζίτες, σύμφωνα με τους οποίους σε περίπτωση που κερδίσει το Brexit, η «παγωμάρα» στις κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές και οι μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις θα δυσκόλευαν σημαντικά τις βρετανικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.
__
Η δυσοίωνη αυτή προοπτική έχει αφυπνίσει τις διοικήσεις των βρετανικών τραπεζών, οι οποίες έχουν συστηματικά δημιουργήσει αποθέματα ΕΥΚΟΛΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ στοιχείων ενεργητικού για παν ενδεχόμενο.
___
Μεταξύ των πρακτικών που έχουν υιοθετήσει είναι η πρόωρη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους – πριν το δημοψήφισμα – και η αναβολή έκδοσης συγκεκριμένων τίτλων χρέους (ομολόγων).
Όπως γράφει η WSJ, η τράπεζα Lloyds κατάφερε να αντλήσει ήδη κεφάλαια αξίας 7 δισ. στερλίνων (8,84 δισ. ευρώ) ή περίπου το ήμισυ των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της που είχε προϋπολογίσει για το 2016.
___
Η Barclays έχει ήδη αποδεχθεί δημοσίως, ότι διατηρεί ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά «ρευστών στοιχείων ενεργητικού» λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος, ενώ ακόμα και η HSBC – που διαθέτει μεγάλο χρηματοδοτικό περιθώριο από την τεράστια καταθετική της βάση – εργάζεται για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ρευστότητας την επίμαχη περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2016.
____
Επίσης, η Royal Bank of Scotland έχει αναβάλλει για μετά το δημοψήφισμα την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών 2 δισ. στερλίνων (2,52 δισ. ευρώ), καθώς η ζήτηση για αντίστοιχους τίτλους είναι μικρή λόγω του δημοψηφίσματος, άρα η έκδοσή τους είναι καθίσταται ακριβή.
____
Βεβαίως, η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει ήδη ανακοινώσει έκτακτες δημοπρασίες παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα λίγο πριν και μετά το δημοψήφισμα, όμως οι βρετανικές τράπεζες φέρονται να θέλουν να αποφύγουν την προσφυγή στη ρευστότητα της BoE ως δυσφημιστική για τις ίδιες.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017