ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ της αγοράς γράφουν και σχολιάζουν (ΙI)

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ της αγοράς γράφουν και σχολιάζουν (ΙΙ):

“Ελεύθερη πλέον να βρει νέο σημείο ισορροπίας είναι η Χρηματιστηριακή Αγορά μετά και την αναδιάρθρωση των εγχώριων δεικτών, λόγω της Εθνικής Τράπεζας (υπολείπεται μόνο η αύξηση της στάθμισης της Εθνικής Τράπεζας στον MSCI)..

Με τις όποιες εξελίξεις στον τομέα των Αποκρατικοποιήσεων και των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (ενέχει πολιτικό κίνδυνο) ,κατ’ επιταγή των Θεσμών, να αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες εβδομάδες” τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει των τελευταίων αλλαγών, ο ΓΔ γίνεται πολύ λιγότερο Τραπεζοβαρής, καθώς μειώνεται ο “capping factor” στις συστημικές τράπεζες περιορίζοντας το προηγούμενο βάρος τους κατά τα 2/3 περίπου.

Η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστήριου στις 22/12/2015 ανήλθε στα 44.63 δισ, ή στο 24,9% του ΑΕΠ, με την κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών να ανέρχεται σε 11,81 δισ. (τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια από τις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις προσδιορίζονται σε 9,88 δισ.).

Με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. να έχει εγκριθεί, η πρώτη αξιολόγηση των Θεσμών, μετά την εκλογή της Κυβέρνησης, συνεχίζει να παραμένει σε εκκρεμότητα και φαίνεται ότι μπορεί να συνδεθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό.

Η πορεία των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων μπορεί να δημιουργεί αίσθηση αισιοδοξίας, καίτοι οι αποδόσεις τους απέχουν από τα χαμηλά στα μέσα Νοεμβρίου.

“Στο εξωτερικό, η διαφαινόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τη FED, μετά την πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης…

Σημαίνει ουσιαστικά το τέλος της “ανεξάντλητης” ρευστότητας των Αγορών, με ότι αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.