Οι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν – σήμερα ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust Sec

Βαγγέλης Σιούτης (Guardian Trust AXEΠΕΥ)

“Έντονα πτωτικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα, συμπληρώνοντας έτσι δύο συνεχόμενες πτωτικές για τον Γενικό Δείκτη”

Είχαμε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι “ο κίνδυνος ενός ‘Brexit’ δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί από τις Αγορές και όσο πλησιάζουμε στην ημέρα διεξαγωγής οι Αγορές θα επικεντρωθούν σ’ αυτό και το ΧΑ θα αρχίσει να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις”.

Πράγματι η αμφιβολία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα από την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι Διεθνείς Αγορές να διορθώνουν, ενώ οι χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της FED και η διατήρηση αμετάβλητης της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας επιδείνωσαν το κλίμα στις Αγορές, σήμερα.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο σ’ αυτό το περιβάλλον απομακρύνθηκε βίαια από την κορυφή των 658,9 μονάδων και διέσπασε πτωτικά την συσσώρευση των τριών εβδομάδων με αποτέλεσμα να χάσει την βραχυχρόνια ανοδική του τάση ενώ και οι σημαντικές στηρίξεις των ΚΜΟ 200 ημερών (629 και 607 μονάδες για εκθετικό και απλό) διασπάστηκαν καθοδικά.

Η προχθεσινή προσπάθεια στήριξης στις 580 μονάδες απέτυχε και πλέον η περιοχή μεταξύ των 550 μονάδων που βρίσκεται το ανοδικό “gap” εκκίνησης του τελευταίου ανοδικού κύματος από τα μέσα Απριλίου και 540 μονάδων που είναι το 50% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 420 μονάδων, ως την κορυφή των 659 μονάδων, είναι η επόμενη σημαντική περιοχή στήριξης.

Η πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων έχει διαχυθεί στο σύνολο του ταμπλό και οι περισσότερες μετοχές έχουν χάσει σημαντικά επίπεδα στήριξης και κινούνται πια κάτω από τους ΚΜΟ 200 ημερών.

Η μεταβλητότητα στη Αγορά αναμένεται να παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα, με τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (23/6) να είναι στο επίκεντρο.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η άμεση υπέρβαση των 607 μονάδων είναι επιβεβλημένη για να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα της Αγοράς. Σε περίπτωση όμως αρνητικού αποτελέσματος η αναταραχή στις Αγορές θα παραμείνει και θα τεθούν σε κίνδυνο και οι 500 μονάδες.

Πέρα όμως από τις διεθνείς εξελίξεις η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής και την επίτευξη των στόχων με τους νέους φόρους αυξάνεται, κάτι που φανερώνει και η τελευταία έκθεση για την νομισματική πολιτική του διοικητή της ΤτΕ.

“Οι κινήσεις που αναμένονται από την ΕΚΤ και Οίκους αξιολόγησης δεν πρέπει να καθυστερήσουν, όπως και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί, ενώ για τις Τράπεζες η επιστροφή καταθέσεων και η διαχείριση των ‘κόκκινων’ δανείων θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την συνέχεια” .

* ,