Οι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας - Σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας της TecGroup - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Οι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας – Σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας της TecGroup

10.11.2015 20:02

“Η συνεδρίαση στο Eurogroup της Δευτέρας μετέθεσε χρονικά, για λίγες ημέρες, τη λήψη αποφάσεων τόσο για τα κεφάλαια που αφορούν τις Τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις, όσο και τα επιπλέον 2 δισ ευρώ, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία ως ‘οιωνεί όμηρο’ της αξιολόγησης από τους Δανειστές” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η καθυστέρηση αυτή, αποτέλεσμα της δυστοκίας στις διαπραγματεύσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων, επαναφέρει τον πολιτικό κίνδυνο για την Ελληνική Οικονομία, οδηγώντας σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων στις “πολύπαθες” Τραπεζικές μετοχές, σε συνέχεια εκείνου των προηγούμενων ημερών, μετά τις αναγγελίες των γιγαντιαίων reverse split.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση ανοικτού του βιβλίου προσφορών από την Τράπεζα Πειραιώς και τη μετάθεση της διαδικασίας από τις υπόλοιπες Τράπεζες, καθώς αναπόφευκτα συντελείται ετεροχρονισμός των σχετικών διαδικασιών.

tzanas_dhmhtris180-01_56902_13i4b3_b
Το γεγονός πάντως δεν φαίνεται να προκαλεί ταραχή στην Αγορά ομολόγων καθώς οι αποδόσεις των 10ετών διατηρούνται κάτω από το 8%.

Οι εξελίξεις αυτές, οδηγούν το Γενικό Δείκτη αισθητά κάτω από τις 700 μονάδες, καθώς εξαντλούνται οι παρεμβατικές κινήσεις μέσω των λοιπών μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών.

Επιπλέον, για διαφόρους άλλους λόγους, αναμένεται η συνέχιση των ρευστοποιήσεων “καλών” μη Τραπεζικών τίτλων, από πλευράς Θεσμικών Επενδυτών, προς άντληση ρευστότητας για τη συμμετοχή τους στις Τραπεζικές ΑΜΚ, ενώ οι μετατροπές Τραπεζικών ομολόγων σε μετοχές θα επιτείνουν τις ρευστοποιήσεις στις περιπτώσεις όπου τα καταστατικά των funds δεν επιτρέπουν τη διακράτηση μετοχών.

Επομένως, νέες αναταράξεις είναι πιθανές στο επόμενο διάστημα που δύσκολα θα αποτρέψουν την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, εκτός αν άλλες θετικές εξελίξεις (π.χ. στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων) συμβάλλουν στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που συνεχίζει να κυριαρχείται από εξελίξεις με στόχευση τη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων. Με τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε. να συμφωνούν ότι η ύφεση στην Ελληνική Οικονομία θα ξεπεραστεί το 2017, προβλέποντας νέα υποχώρηση του ΑΕΠ το 2016.

Παράλληλα, οριακή προβλέπεται η αύξησή του και στην Ε.Ε., ενώ και η Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν για χρόνια, εκτιμώντας ότι θα διατηρηθούν οι συνθήκες αποπληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, αρνητικές είναι οι εξελίξεις και στο διεθνές περιβάλλον και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό. Εν όψει αυτών, ο Μάριο Ντράγκι αναγγέλλει νέα μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ που είναι ήδη αρνητικά (-0,2%!!) για το Δεκέμβριο, θέτοντας πλέον σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής που έχει ήδη φτάσει στα όρια της αποτελεσματικότητάς της.

Την ίδια ώρα, τα θετικά στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ “κλειδώνουν” την απόφαση για έναρξη ανόδου των Αμερικανικών επιτοκίων από την Fed, πάντα το Δεκέμβριο.

Αρνητικά καταγράφεται και η απόφαση του FSB (Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για ανακεφαλαιοποίηση ύψους 1,1 τρισ ευρώ για τις μεγάλες διεθνείς Τράπεζες μέχρι το 2022, εξέλιξη που επικυρώνει την εκτίμηση ότι όλες οι Χώρες πρέπει να επιδιώξουν την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων για τις Επιχειρήσεις μέσω του λεγόμενου “σκιώδους Τραπεζικού Συστήματος”.

Των ποικιλόμορφων ,δηλαδή, funds (venturecapital, hedgefunds, private equity funds, pension funds) που δραστηριοποιούνται εκεί όπου το περιβάλλον είναι φιλικό προς το επιχειρείν και οι κανόνες σταθεροί. Δεδομένα δηλαδή που δεν προβλέπεται να υπάρξουν στη Χώρα μας στο εγγύς μέλλον.

“Γι’ αυτό άλλωστε κατατάσσεται στην 60η θέση στη διεθνή λίστα ανταγωνιστικότητας (Doing Business in Greece)” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017