Οι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας – σήμερα ο Δημ. Τζάνας | Mikrometoxos.gr

Οι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας – σήμερα ο Δημ. Τζάνας

15.12.2015 20:47

“Στην τελική ευθεία είναι πλέον η διαδικασία ‘χωνέματος’ του μεγάλου όγκου τίτλων που προέκυψε από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών Τραπεζών” εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Η αξία των συναλλαγών έχει εκτοξευθεί και η μεταβλητότητα έχει κορυφωθεί (με τον Γενικό Δείκτη, τις προηγούμενες ημέρες τη χαμηλότερη επίδοση του έτους στις 557,63 μονάδες) υπό την επίδραση δύο βασικών παραγόντων: της βραχυπρόθεσμων χαρακτηριστικών επενδυτικής φυσιογνωμίας των Συμμετεχόντων και της αναγκαστικής αναμόρφωσης πολλών χαρτοφυλακίων μετά τις αναπροσαρμογές των συντελεστών στάθμισης των Τραπεζικών, κυρίως, μετοχών, ή των κινήσεων λόγω Θεσμικών περιορισμών από τα καταστατικά αρκετών χαρτοφυλακίων.
Με τις τιμές να διαμορφώνονται γύρω από τα επίπεδα των τιμών εξάσκησης κατά τις Α.Μ.Κ. και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ανακτά την Τραπεζοκεντρική φυσιογνωμία του, καθώς πάνω από 80% των συναλλαγώνδιενεργούνται σε Τραπεζικές μετοχές.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται η ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων για την καταβολή της υποδόσης του 1 δισ ευρώ, με ανάμικτη “επίγευση” ως προς τα συμφωνηθέντα για τις Αγορές: ικανοποιητική λύση για τα NPLs (“κόκκινα” δάνεια) δημιουργώντας μια νέα δευτερογενή Αγορά αλλά και σκεπτικισμό για τη διαδικασία μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ καθώς δεν διαφαίνεται η δυνατότητα άμεσης είσπραξης κεφαλαίων για τη ΔΕΗ.
Από την άλλη πλευρά, θετικά καταγράφεται η υπογραφή της σύμβασης για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, δρομολογώντας προσδοκίες για κλιμάκωση των Αποκρατικοποιήσεων που αποτελούν καταλυτικής σημασίας μεταρρύθμιση για την Αγορά. Απομένει ωστόσο η ψήφιση και του Ασφαλιστικού που μετατίθεται για τις αρχές του 2016.
Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που μπορεί να οδηγήσουν σε πορεία συσσώρευσης στην περιοχή των 600 μονάδωντηρώντας στάση αναμονής.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο υποβοήθησης του Γενικού Δείκτη από τους Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικούς, τίτλους στο επόμενο διάστημα, ενώ θετικά θα αποτιμηθεί το ενδεχόμενο κάλυψης του συνόλου της ζητούμενης Α.Μ.Κ. για την Τράπεζα Αττικής, με ιδιωτικά ή άλλα κεφάλαια.
Οι Επενδυτές Εξωτερικού, ωστόσο, δηλώνουν με σαφήνεια ότι η αύξηση των τοποθετήσεων στη Χώρα μας είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δρομολόγηση πειστικής λύσης για την αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους καθώς, ως τότε, δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Στο εξωτερικό, το περιβάλλον συνεχίζει να κυριαρχείται σε μεγάλο μέρος της Παγκόσμιας Οικονομίας από συνθήκες αποπληθωρισμού, με το πετρέλαιο να απειλεί με περαιτέρω χαμηλές τιμές. Σε αυτό συντείνουν και οι αποφάσεις της συνόδου για τι κλίμα στο Παρίσι, που προκρίνουν την αυξημένη χρήση των ΑΠΕ στα επόμενα χρόνια. Εξέλιξη που θα αναδιατάξει τη διάρθρωση της Παγκόσμιας Οικονομίας, επιφέροντας νέους κραδασμούς στα Διεθνή Χρηματιστήρια.
Για την ώρα και σύμφωνα με τον σύμβουλο επενδύσεων της TecGroup, η Federal Reserve καλείται αύριο να λάβει τη “σωστή” απόφαση, σε σχέση το ύψος της πιθανολογούμενης αύξησης των Αμερικανικών παρεμβατικών επιτοκίων, συνεκτιμώντας τους “ασύμμετρους κινδύνους” που μια άστοχη απόφαση μπορεί να επιφέρει στην Παγκόσμια Οικονομία…
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017