Οι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας… Σήμερα ο Δημ. Τζάνας

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η αποκάλυψη των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που διαμορφώθηκαν στη διαδικασία του book-building, ανάμεσα στις Τράπεζες και τους υποψήφιους Ιδιώτες επενδυτές, για την κάλυψη των ΑΜΚ, πυροδότησε το τελικό κύμα ρευστοποιήσεων από τους παλιούς μετόχους” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αυτό ήταν το φυσιολογικό παρεπόμενο του τεράστιου discount ανάμεσα στις τρέχουσες τιμές και τις τιμές εξάσκησης. Ευλόγως, οι επενδυτές θεώρησαν ότι η πώληση των υφιστάμενων μετοχών ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση, αφού τους προσφέρονταν αντίστοιχος αριθμός τιμολογημένος ακόμη και κάτω από το 1 λεπτό (περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς), διαδικασία που επιδιώκεται να εξωραϊστεί μέσω των πρωτόγνωρων reverse split ώστε να αποφευχθεί, μερικώς, ο υπερ-πληθωρισμός τίτλων.
Παράλληλα, η ολοκλήρωση των ΑΜΚ θα οδηγήσει σε μετοχικό έλεγχο από τους Ιδιώτες μέχρι ποσοστού που αγγίζει το 90%, με ταυτόχρονο αφελληνισμό, αφαιρώντας από το Κράτος τη δυνατότητα άσκησης οποιασδήποτε παρεμβατικής πολιτικής, εξέλιξη πρωτόγνωρη για την Ελληνική Οικονομία.
Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες η “νηοπομπή” των limit down των Τραπεζικών μετοχών οδήγησε το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 640 μονάδων, καθώς έχουν εξαντληθεί και οι κινήσεις αντιστάθμισης μέσω των Δεικτοβαρών, μη Τραπεζικών, μετοχών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα: αφενός των ρευστοποιήσεων τίτλων με στόχο τη συμμετοχή στις ΑΜΚ των Τραπεζών και ιδιαίτερα της Εθνικής που θα απευθυνθεί και προς Έλληνες ιδιώτες.
Αφετέρου δε της απώλειας των αντανακλαστικών ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η εξέλιξη στα θεμελιώδη είναι κραυγαλέα θετική, όπως η περίπτωση των Σωλ. Κορίνθου που κέρδισαν το συμβόλαιο κατασκευής του επί Ελληνικού εδάφους τμήματος του αγωγού “TAP”.
Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, καθώς σταδιακά θα διενεργηθεί η ολιγοήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης και η έναρξη διαπραγμάτευσης στη συνέχεια των νέων τίτλων, μετά τη διαδικασία της αριθμητικής προσαρμογής, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ σε “νέες τιμές” που ασφαλώς θα επαναξιολογηθούν. Βραχυπρόθεσμα, επομένως, δεν αναμένονται κινήσεις που μπορούν να δρομολογήσουν σημαντικές μεταβολές στον Γενικό Δείκτη, ενώ η τυχόν ανοδική κίνηση θα εξαρτηθεί και από άλλα δεδομένα, όπως ο χρόνος αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας από τους Δανειστές.
Στο μεταξύ, το περιβάλλον “γκριζάρει” καθημερινά καθώς είναι δυσχερές να τιθασευτούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που επανήλθαν στην Παγκόσμια Οικονομία μετά την 13η Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Βρυξελλών και την κατάρριψη Ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία.
Εδραιώνεται επομένως η εκτίμηση ότι επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας και ιδιαίτερα της ήδη ευρισκόμενης σε χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης Ευρωπαϊκής, είναι αναπόφευκτη. “Οι ‘αρκούδες δείχνουν να καταβάλλουν τους ‘ταύρους’ προοιωνίζοντας δύσκολες μέρες για τις διεθνείς Αγορές, ενώ ανάλογο μήνυμα δίνουν και τα mega-deals που αναγγέλλονται, όπως της Phizer με την Allergam, στοχεύοντας σε εκτεταμένη περιστολή λειτουργικών εξόδων, για να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών” εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
* ,