Οι άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας… Σήμερα ο κ. Στρατής Πολυχρονέας

“Η καθυστέρηση συμφωνίας Θεσμών και Κυβέρνησης και κατ’ επέκταση και η καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης των €2 δισ φαίνεται να λειτουργεί κατά των ανακεφαλαιοποιήσεων των Τραπεζών, με τους ξένους επενδυτές, να φέρονται μέσω δημοσιευμάτων, να επιζητούν ολοένα και χαμηλότερες τιμές προκειμένου να συμμετάσχουν στα βιβλία προσφορών” επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άνοιξε το βιβλίο των προσφορών την προηγούμενη εβδομάδα, και το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά και αυτό της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενδέχεται να περιμένει το αποτέλεσμα του EuroWorkingGroup στις 16/11 προκειμένου να ανοίξει το βιβλίο της.
Γεγονός είναι ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι, είτε λόγω της “εξαίρεσής τους” από τις αυξήσεις, ή λόγω οικονομικής αδυναμίας συμμετοχής σε αυτές, ή λόγω των εξαιρετικών χαμηλών τιμών, ρευστοποιούν τις θέσεις τους, οδηγώντας την Αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί, πλην βεβαίως της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς που καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, ότι η στήριξη του Δείκτη Τραπεζών εντοπίζεται στις 158,8 μονάδες. Ωστόσο, άξια αναφοράς είναι η πορεία των Κρατικών ομολόγων, η οποία στην τρέχουσα φάση, δεν αποτυπώνει κάποια ανησυχία ούτε σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ούτε και με τη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς.
“Στο εξωτερικό, ξεχωρίζει η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί προς τα επίπεδα του Μαρτίου -Απριλίου 2015 (αποτελούν χαμηλά 12ετίας), καθώς η FED ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στα μέσα Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου 2006 (ήταν της τάξεως των 25 μονάδων βάσης, πριν ξεκινήσει ο καθοδικός κύκλος στις 18 Σεπτεμβρίου 2007 που ολοκληρώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2008)” αναφέρει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

 

* ,