Οι άνθρωποι της Aγοράς σχολιάζουν γράφοντας… Σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας | Mikrometoxos.gr

Οι άνθρωποι της Aγοράς σχολιάζουν γράφοντας… Σήμερα ο κ. Δημ. Τζάνας

09.12.2015 00:22

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η άρση των ‘capital controls’, για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι αναμφισβήτητα ενέργεια στη σωστή κατεύθυνση, με το σύνολο της Αγοράς να την επικροτεί, καθώς διαμορφώνει προϋποθέσεις για βελτίωση των συνθηκών του πολύπαθου Ελληνικού Χρηματιστηρίου” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όμως, η χρονική στιγμή της εξαγγελίας της, το “timing” όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες, συνέπεσε με σειρά δεδομένων που έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον.

Έτσι, σωρευτικά συμβαίνουν τα παρακάτω:

Αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο επόμενο 10ημερο πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση και η ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων ώστε να συνομολογήσουν οι Δανειστές στην εκταμίευση της υποδόσης. Ανάμεσά τους τα των “κόκκινων” δανείων, τα του ΑΔΜΗΕ και τα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων των Θεσμικών Επενδυτών (rebalancing) καθώς η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων οδηγεί σε μεταβολές των συντελεστών στάθμισης. Ευλόγως συντελείται κύμα επιθετικών ρευστοποιήσεων και νέων τοποθετήσεων, διαδικασία που θα παραμείνει σε εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των Τραπεζικών μετοχών (απομένει η Εθνική), σε συνδυασμό με τις κινήσεις Θεσμικών λόγω των περιορισμών των καταστατικών τους, ή για άλλους λόγους (π.χ. διαγραφή Ελληνικών μετοχών από Ευρωπαϊκούς δείκτες). “Κραδασμών” συνέχεια, επομένως.

Αν σε αυτά προστεθεί η αιφνίδια κίνηση του ομίλου Viohalco που αφορά την ΕΛΒΑΛ (εταιρεία με ηγετικά χαρακτηριστικά στον κλάδο του Αλουμινίου και διακρινόμενη για την εξωστρέφειά της) και που οδηγεί σε ένα ακόμη επώδυνο για την Αγορά delisting, συμπληρώνονται αρκετοί λόγοι που εξηγούν την πλαγιοκαθοδική πορεία των τελευταίων ημερών.
Μάλιστα, η διάσπαση των 600 μονάδων, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τεχνική εικόνα της Αγοράς και διαμορφώνει προϋποθέσεις να καταγραφεί νέα χαμηλή επίδοση εντός του Δεκεμβρίου, υποχωρώντας δηλαδή ακόμη χαμηλότερα από τις 568 μονάδες που σημειώθηκαν τον Αύγουστο.

Παράλληλα, το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτεί με αβεβαιότητα τα δρώμενα, ιδιαίτερα όσα αφορούν την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Έτσι, οι εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με περαιτέρω μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων, αλλά χωρίς αύξηση της αξίας των αγοραζόμενων τίτλων, απογοήτευσαν τις Αγορές που προεξοφλούν ότι δεν θα ανατρέψουν τις συνθήκες αποπληθωρισμού της πραγματικής Οικονομίας.

“Σε αντίθεση με την Αμερικανική Οικονομία που συνεχίζει τις θετικές επιδόσεις της στην Αγορά Εργασίας το Νοέμβριο, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη Wall Street”, όπως επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017