Οι άγνωστοι Ελληνες των Panama Papers: Από καθηγητές πανεπιστημίου και στελέχη δημοσίων νοσοκομείων έως πωλητές ξηρών καρπών

Καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη κρατικών νοσοκομείων και άλλων δημόσιων φορέων, ως και ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, καταστημάτων με ξηρούς καρπούς αλλά και γηπέδου γκολφ, πλαισιώνουν τη λίστα των 400 Ελλήνων των περιώνυμων Panama Papers, όπως προκύπτει από την ενδελεχή έρευνα του «Βήματος της Κυριακής».

___
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής περιέχονται ακόμη πρόσωπα που είχαν εμφανισθεί και σε παλιότερες λίστες – Μπόργιανς, Ράιχενμπαχ αλλά και Λαγκάρντ – του υπουργείου Οικονομικών με ύποπτους για φοροφυγή, πρωταγωνιστές σε έρευνες για άλλες offshore εταιρείες αλλά και ιδιώτες από τη Μυτιλήνη, το Διακοπτό και άλλες περιοχές, με άγνωστες καταβολές, οι οποίοι αναζήτησαν «υπεράκτιες καλύψεις» στον Παναμά.

___
Στην ίδια λίστα περιέχονται τα ονόματα δικηγόρων, γιατρών, υπευθύνων διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών αλλά και πολλοί κοσμικοί, ορισμένοι από τους οποίους με μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Ανάμεσα στις υπεράκτιες εταιρείες εντυπωσιάζει και αυτή που έχει ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας καταστημάτων με παίγνια και φέρει την ιδιότυπη ονομασία Karpathia Ltd.

___
Ενα από τα πρόσωπα κυρίου ενδιαφέροντος στη λίστα είναι η διευθύντρια φαρμακείου σε κρατικό νοσοκομείο η οποία ταυτόχρονα ήταν κύριο μέλος επιτροπής που είχε συσταθεί το περασμένο καλοκαίρι από το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης! Η διευθύντρια φέρεται το 2008 να δημιούργησε υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στην ίδια offshore συμμετέχουν Ισπανοί αλλά και μια αλλοδαπή που διαμένει στην Πεντέλη.

___
Εμφανίζεται στη λίστα το όνομα καθηγητή Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που είναι και επενδυτικός σύμβουλος. Φέρεται να συμμετέχει σε ένα πλέγμα δεκάδων offshore, κατά βάση στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με τη συνδρομή κυρίως δικηγορικών γραφείων της Κύπρου.

___
Στον σχετικό κατάλογο παρουσιάζεται η σύζυγος, χωρίς επαγγελματική ιδιότητα, καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας. Η συγκεκριμένη – πιθανολογείται ότι πίσω από αυτές τις συναλλαγές υποκρύπτεται ο σύζυγός της – εμφανίζεται από τον Ιούλιο του 2009 να συμμετέχει σε υπεράκτια εταιρεία στις Παρθένες Νήσους μέσω δικηγορικού γραφείου στην Κύπρο.

___

Στην ίδια εταιρεία συμμετέχουν και ρώσοι ιδιώτες άγνωστης προέλευσης και σκοπών. Ακόμη περιλαμβάνεται το όνομα πρώην προέδρου νοσοκομείου στη Θράκη, ο οποίος εμφανίζεται μαζί με τη σύζυγό του να συμμετέχουν από το 2005 σε offshore, με έδρα πάλι στο ίδιο σύμπλεγμα νησιών, την οποία χρησιμοποιούν και άλλοι 347 ιδιώτες και εταιρείες από όλον τον κόσμο.