Οδ.Κωνσταντινόπουλος: Καταγγέλει απώλεια 1,3 δισ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε ολιγωρία της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση έργων που είχαν προϋπολογιστεί να αντλήσουν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με αποτέλεσμα να πρέπει να χρηματοδοτηθούν από κρατικούς πόρους, σε ύψος 1,3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Κωνσταντινόπουλου:

Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι περισσότερα από 1 δις ευρώ θα χάνονταν από το ΕΣΠΑ 2007-2013, λόγω αδράνειας, απραξίας και καθυστερήσεων. Είχαμε προτείνει να ζητηθεί παράταση για την ολοκλήρωση των έργων που εκκρεμούσαν. Δεν έγινε τίποτε. Η προθεσμία παρήλθε άπρακτη. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, κα Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε ξεκάθαρα στις 28 Φεβρουαρίου 2016: “Έχουμε συμφωνήσει με την Κυβέρνηση έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί έως 31-12-2015 να καλυφθούν από εθνικούς πόρους ύψους περίπου 1δις ευρώ.”

Απαντώντας σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στην οποία προχώρησα προ μηνός, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Γ.Σταθάκης παρουσιάζει επιτέλους πόσα έργα δεν ολοκληρώθηκαν, καθώς και ποιο είναι το ύψος του ποσού που δεν θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς, αλλά από εθνικούς πόρους: “1.431 έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 1,3 δις ευρώ δεν ολοκληρώθηκαν έως 31-12-2015.”

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ψέματα. Η ασάφεια με την οποία ο κ.Σταθάκης προσπαθούσε τόσον καιρό να τα καλύψει δεν είναι “δημιουργική”, αλλά καταστροφική για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις, για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, και για την οικονομία συνολικά. Μήνες μετά, παραδέχεται πως προσθέτει βάρος 1,3 δις ευρώ στους Έλληνες. Τώρα πια, οι πολίτες γνωρίζουν – αλλά θα πληρώσουν ακριβά τη γνώση αυτή.