Ξεκινήσε η μάχη στη Βουλή για το παράλληλο πρόγραμμα

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση αποκαλεί «παράλληλο πρόγραμμα» και θεωρείται το χαρτί που θα βοηθήσει το ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει την εις βάρος του διάθεση.

Η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να «παγώσει» την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αλλά την επανέφερε και αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι πρώτες βολές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν άργησαν να πέσουν καθώς η ΝΔ επέκρινε την ρύθμιση για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο να τονίζει πως Το νομοσχέδιο «αποτελεί ένα άλλο πολιτικό σχέδιο. Είναι νομοσχέδιο κοινωνικής ανακούφισης και μέτρων μεροληψίας υπέρ των αδυνάμων».

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι είναι ένα «κοινωνικό πρόβλημα που εκκρεμεί χρόνια και μας έχουν εγκαλέσει διεθνείς οργανισμοί, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικοί φορείς» και υπογράμμισε πως «αυτό είναι το πρώτο και κορυφαίο στίγμα. Είναι συνέχεια της παρέμβασης για την ανθρωπιστική κρίση και τμήμα του παράλληλου προγράμματος και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

«Μία καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Δεν θα σας παραχωρήσουμε το δικαίωμα της ευαισθησίας. Είμαστε όλοι το ίδιο ευαίσθητοι», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Όμως την ώρα που δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ με το νομοσχέδιό σας δίνετε ένα σήμα ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να τους περιθάλψει όλους. Πιθανόν να θίγετε τους Έλληνες, τους οποίους πρέπει να σέβεστε, γιατί οι Έλληνες πληρώνουν, δοκιμάζονται και υποφέρουν. Όλα πρέπει να έχουν ένα όριο, διότι να νομοθετείς χωρίς να έχεις τα λεφτά είναι σαν να πριονίζεις το κλαδί που κάθεσαι».

«Διολισθαίνετε στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής», του επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός και υπογράμμισε: «Προσέξτε καλά, σ’ αυτήν την κοινωνία, την ευρωπαϊκή, δεν μπορεί να υψώνονται τέτοια τείχη σε ανθρώπους που δεν έρχονται εδώ για να κάνουν βόλτα».

«Ταυτίζετε τη ΝΔ με την Χρυσή Αυγή. Κάνετε λάθος. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη ΝΔ δεν παραχωρείται. Είπα με οικονομικούς όρους πώς το εννοούμε» επέμεινε ο Γ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες είναι «σε δύσκολη θέση, πληρώνουν φόρους, και δεν πρέπει να τους συμπεριφέρεστε ως Β’ κατηγορίας πολίτες».

«Αν υπάρχει κάποιος που διαδήλωνε μαζί με τη Χρυσή Αυγή σ’ αυτή την αίθουσα, είστε εσείς» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.