Ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο το 10ο road show της ΕΧΑΕ

Ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο το 10ο road show της ΕΧΑΕ – Η πολιτική ο απόλυτος καταλύτης για τους ξένους

 ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗ
Υπό τη… σκιά των αβέβαιων πολιτικών εξελίξεων αλλά και όλων των δυσμενών – για τις επενδύσεις – γεγονότων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες όπως το κλείσιμο των τραπεζών και του Χ.Α., τα capital controls και όλα τα υπόλοιπα ξεκινά σήμερα το 10ο road show της ΕΑΧΕ στο Λονδίνο!
Παρ’ ότι η διοίκηση του Χ.Α. έχει δώσει αρκετή βαρύτητα (και) στο φετινό road show, τα πάντα για τους ξένους εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις και το πολιτικό ρίσκο, που είναι διαρκώς παρόν τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Ασχέτως με τις απαξιωμένες αποτιμήσεις, ασχέτως με την κατηγοριοποίηση του Χ.Α. την υποβάθμιση ή τη μη υποβάθμισή του, οι ξένοι επενδυτές θα περιμένουν την ετυμηγορία της κάλπης την 20η Σεπτεμβρίου, ώστε να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους.
Πολιτικές εξελίξεις και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μια ακόμη τα τελευταία χρόνια) είναι οι δύο σοβαρότεροι καταλύτες που θα οριοθετήσουν και την όποια αύξηση των επενδύσεων των ξένων στο Χ.Α.
Σχετική εικόνα
Σήμερα λοιπόν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των επενδύσεων, το Λονδίνο, στα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου Bloomberg ξεκινά η εκδήλωση παρουσίασης 28 εισηγμένων εταιρειών.
Ξεχωριστό ειδικό βάρος θα προσδώσει η παρουσία και οι συναντήσεις που θα έχει εκεί ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Χουλιαράκης θα πραγματοποιήσει ομιλία ενημερώνοντας διεθνείς διαχειριστές και fund managers για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές μετά τη συμφωνία, εστιάζοντας στις δυνατότητες που θα «ανοιχτούν» αν προχωρήσουν με ταχύτητα και πίστη οι μεταρρυθμίσεις.

 

Με 28 εισηγμένες και περί τα 650 ραντεβού

Φέτος το παρόν στην εκδήλωση στο Λονδίνο θα δώσουν 28 εισηγμένες εταιρείες, τόσο από το χώρο του FTSE 25 όσο και από τον Mid Cap. Από τον FTSE 25 θα συμμετέχουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Πειραιώς, Aegean Airlines, EXAE, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάνας, Folli Follie, Motor Oil, Μυτιληναίος, Μέτκα, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia Properties, Lamda Development και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τον Mid Cap το παρόν θα δώσουν εταιρείες όπως Fourlis, Γρ. Σαράντης, MIG, Αttica Bank, Intralot, Σωλ. Κορίνθου και ΕΛΤΕΧ Άνεμος.
Σχετική εικόνα
Στο περυσινό road show του 2014 συμμετείχαν οι περισσότερες εισηγμένες από κάθε άλλη φορά (31) ενδεικτικό της προσμονής που υπήρχε πέρυσι τέτοιο καιρό, στην εκδήλωση του 2013 το παρόν έδωσαν 27 εισηγμένες, ενώ το 2012 συμμετείχαν 25 εταιρείες.
Μέχρι τώρα έχουν κλειστεί κάτι περισσότερο από 600 ραντεβού (πέρυσι είχαν ξεπεράσει τα 1.000) ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές και οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Folli Follie.
Αύριο Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Αγγλίας) θα πραγματοποιηθεί πάνελ με συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σ’ αυτό θα συμμετέχει ο Επικεφαλής της Μακροοικονομικής Έρευνας και Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Bank of Scotland Alberto Gallo, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ομίλου Πειραιώς Ηλίας Λέκκος και ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ομίλου Eurobank Πλάτων Μονοκρούσσος.
Σχετική εικόνα
Επίσης, το πρωί της Παρασκευής θα γίνει η καθιερωμένη συνάντηση της διοίκησης του ομίλου ΕΧΑΕ με στελέχη του οίκου FTSE, όπου θα «ζυγιστούν» όλες οι τελευταίες εξελίξεις που επιβάρυναν τη διεθνή εικόνα του Χ.Α. με το κλείσιμό του για 25 εργάσιμες ημέρες, τους περιορισμούς που ετέθησαν, τα capital controls κ.λπ.

Τα… κοράκια, τα distressed funds και οι «κυνηγοί» turn around story

Τα funds και οι διαχειριστές οι οποίοι συμμετέχουν είναι όλων των… ειδών και των απαιτήσεων. Από τα πιο κερδοσκοπικά και… τυχοδιωκτικά, έως τα πιο συντηρητικά, που κινούνται αποκλειστικά θεσμικά, με γνώμονα την κατηγοριοποίηση της αγοράς στους διεθνείς δείκτες FTSE και MSCI.

Γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να κρατηθεί στα στάνταρ των κατηγοριοποιήσεων αυτών των οίκων το ελληνικό χρηματιστήριο και αυτός ήταν ένας κυρίαρχος και καθοριστικός λόγος που έγινε το παν να ανοίξει η αγορά (στις 3 Αυγούστου), καθώς υπήρχε κίνδυνος πλήρους υποβιβασμού, στα «άδυτα» της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας»!
Άλλωστε, ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος παραδέχτηκε ευθαρσώς πρόσφατα τον κίνδυνο να απομονωθεί περαιτέρω η αγορά, αν και εφόσον υπήρχε περαιτέρω και μακροχρόνιο κλείσιμο του χρηματιστηρίου.
Σε ότι αφορά τα funds και τα χαρτοφυλάκια που θα συμμετέχουν στο Λονδίνο, αυτά ποικίλουν ως προς το επενδυτικό τους προφίλ.
Πρόκειται για κάποια funds που κυνηγούν turn around story, άλλα είναι distressed funds που αναζητούν ευκαιρίες σε… σκοτωμένες οικονομίες και απαξιωμένες μετοχές,άλλα είναι emerging funds, private equity αλλά και Αμοιβαία Κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία.
Μέσα σ’ αυτό το μωσαϊκό επενδυτών υπάρχουν και τα «κοράκια» που δεν αναζητούν κατ’ ανάγκη ευκαιρίες αποκλειστικά στις μετοχές αλλά και στα διάφορα… αμφίβολης υπόστασης assets (κόκκινα δάνεια κ.λπ) των τραπεζών.

Ποια funds συμμετέχουν

Ανάμεσα στα γνωστά επενδυτικά σχήματα (διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Asset Management, private equity, emerging και hedge funds) που θα δώσουν και φέτος το παρόν στο Λονδίνο και θα «σκανάρουν» τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι διαχειριστές οίκων όπως Μorgan Stanley, UBS, BlackRock, Pimco, Fidelity, Invesco, Lazard, Lupus Alpha, T Rowe Price, Adelphi Capital, Argos, Armajaro, Belgravia Capital, Canyon Partners, Compass Asset Mgmnt, Gladstone Capital κ.α.

* ,