Ξεκίνησε η προετοιμασία των αμκ των τραπεζών – Και οι 4 τράπεζες προς αναζήτηση ξένων επενδυτών

Από το σημερινό “ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προετοιμασίας των τραπεζών για τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Όπως πρόσφατα αποκάλυψε το «Χ», και οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν απευθυνθεί στις αγορές αναζητώντας επενδυτές.
Αρχικά η Εθνική είχε εστιαστεί στα σχέδια σχετικά με τη Finansbank, αλλά βλέποντας τις τιμές και προσφορές αποφάσισε να βγει στις αγορές, είτε γιατί δεν την ικανοποιούν οι τιμές, είτε γιατί θέλει να κρατήσει ένα στρατηγικό ποσοστό στην Finansbank.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις, η διοίκηση της Εθνικής δεν θέλει να πουλήσει το 100% της Finansbank.
Από τις διερευνητικές επαφές που έχουν πραγματοποιήσει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μεταξύ διεθνών οίκων και funds, που δυνητικά θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου, εξάγονται ορισμένα πρώτα ενθαρρυντικά συμπεράσματα.
Με βάση κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει τα σχέδια και τις επαφές των τραπεζών, «οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν περί τα 6 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς, από τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει, θα μπορούσε να αντλήσει από τις αγορές 1,5 δισ. με 1,8 δισ. ευρώ. Η Alpha Βank από τις διερευνητικές συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει θα μπορούσε να αντλήσει περί το 1,5 δισ. ευρώ. Η Eurobank θα μπορούσε να αντλήσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ με στόχο έως 1,5 δισ. ευρώ. Τέλος, η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να συγκεντρώσει περί το 1 δισ. ευρώ  και να πουλήσει και ένα ποσοστό μειοψηφίας της Finansbank.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, οι τράπεζες μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests θα έχουν 45 ημέρες για να αντλήσουν 5 ή 6 δισ. ευρώ από τις αγορές, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο μέσα σε μικρό χρονικό πλαίσιο. Η προετοιμασία, λοιπόν, έχει ήδη ξεκινήσει και κάποιες τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο της διαδικασίας.

Το Fairfax ετοιμάζει νέα κοινοπραξία επενδυτών για να καλύψει την αμκ της Eurobank

Στο πλαίσιο αυτό, ο P. Watsa του Ομίλου Fairfax, πήρε πρόσφατα μια απόφαση πολύ σημαντική. Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank, που θα αφορούν τους ιδιώτες είναι 1,5 δισ. ευρώ το Fairfax θα τις καλύψει.
Μάλιστα το Fairfax θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να δημιουργήσει νέο κοινοπρακτικό σχήμα διεθνών μετόχων (θα περιλαμβάνονται και μέτοχοι από την παλιά κοινοπραξία π.χ. σίγουρα θα συμμετέχει ο Wilbur Ross και άλλοι), ώστε να καλύψουν έως και το 1,5 δισ. ευρώ.
Όμως, ο Watsa ήταν ξεκάθαρος: αν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι τεράστιες… για όλες τις τράπεζες, τότε θα επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους…
Η διοίκηση της Eurobank τις προσεχείς ημέρες ξεκινάει νέο γύρο παρουσιάσεων στο Λονδίνο σε διεθνείς επενδυτές, παρουσιάζοντας τα σχέδια της τράπεζας και τις προοπτικές του ομίλου.

* ,