Ξεκίνησε η νέα συνάντηση κυβέρνησης – δανειστών, σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση | Mikrometoxos.gr

Ξεκίνησε η νέα συνάντηση κυβέρνησης – δανειστών, σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση

11.04.2016 19:58

Στις 19:30, έπειτα από νέες χρονικές μεταθέσεις, ξεκίνησε τελικά το σημερινό ραντεβού της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών ενώ σε αδιέξοδο φαίνεται ότι θα οδηγηθεί και η σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς να αποχωρούν αύριο, Τρίτη, για την Ουάσινγκτον, ώστε να συμμετάσχουν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Θα είναι μία διαπραγμάτευση «όλα για όλα» για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη διάρκεια της οποίας θα δοθεί μάχη για το αφορολόγητο ποσό μισθών, συντάξεων, προκειμένου αυτό να μην πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ, όπως πιέζουν ασφυκτικά οι Θεσμοί.
Εκτός από το αφορολόγητο, μεγάλο αγκάθι αποτελούν και τα «κόκκινα» δάνεια, όπως επίσης και το ασφαλιστικό, με τους δανειστές να μην κάνουν βήμα πίσω από την πρότασή τους για νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Αρχικά ήταν να ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα, μετά πήγε για τις 18:00, για να ξεκινήσει τελικά μιάμιση ώρα αργότερα -κάτι που, προφανώς, σημαίνει ότι θα πάμε σε νέο ολονύχτιο θρίλερ. Ο απογευματινός γύρος των διαπραγματεύσεων δεν περιλαμβάνει ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, για να κλειστεί συνάντηση, «πρέπει μία από τις δύο πλευρές να κάνει πίσω στις επικουρικές, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις απέχουν πολύ από αυτές που προτείνουμε, καθιστώντας ανέφικτη κάποια συμφωνία». Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν περικοπές 700 εκατ. ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, ενώ και η απαίτηση της ευρωπαϊκής πλευράς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, απέχει από αυτή που προτείνει η κυβέρνηση (350 εκατ. ευρώ).

Η χθεσινή συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία λίγο πριν τις 7 το πρωί, ενώ είχε ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής. Μετά από κάτι περισσότερο από 9 ώρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το Χίλτον με τον Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι το φορολογικό. Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ. Αντίθετα ανοιχτό φαίνεται να είναι ακόμα το θέμα των «κόκκινων» δανείων» με τον κ. Τσακαλώτο να μιλά για «2-3 ανοιχτά θέματα» και να μην δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά.

Η κυβέρνηση πάντως επείγεται να κλείσει σήμερα η συμφωνία για την αξιολόγηση επί τη βάση των δύο κειμένων που συντάσσονται για Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ. Χαρακτηριστικά προς τούτο δείχνουν δύο σημεία: αφενός η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη τα ξημερώματα ότι «πρέπει να κλείσει η συμφωνία» και αφετέρου το γεγονός ότι στο νέο ραντεβού που κλείστηκε αρχικά για τις 3 και στη συνέχεια για τις 4 μετά το μεσημέρι έχουν κληθεί να λάβουν μέρος πέραν του οικονομικού επιτελείου και όλοι οι άλλοι υπουργοί που πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία όπως οι κ.κ. Φίλης και Σκουρλέτης. Ενδεικτικό του θρίλερ και της έντασης που προηγήθηκε ήταν το γεγονός ότι στις 6 το πρωί όλη η ομάδα των τροικανών σε μια ασυνήθιστη κίνηση βγήκε στην πισίνα του ξενοδοχείου προκειμένου να πάρει λίγο καθαρό αέρα μετά από εννέα ώρες συζητήσεων.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017