ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ -Η ΑΠΟΡΙΑ -H AΠΟΨΗ- ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ- ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ- ΤΑ…ΚΑΡΒΕΛΙΑ | Mikrometoxos.gr

ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ -Η ΑΠΟΡΙΑ -H AΠΟΨΗ- ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ- ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ- ΤΑ…ΚΑΡΒΕΛΙΑ

29.04.2016 20:26
H AΠΟΨΗ: Οι αγορές χρειάζονται πραγματικούς αγοραστές για να λειτουργήσουν και να έχουν αποδόσεις… Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν και πάλι αδύναμα, επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital.
 
Οι χρηματιστές είχαν βάλει στόχο τις 2.100 μονάδες στον S&P 500 την προηγούμενη εβδομάδα. Και κατάφεραν να αγγίξουν αυτά τα επίπεδα, αν και δεν υπήρξε συνέχεια, για τον ευνόητο λόγο: κανείς δεν πιστεύει πραγματικά σε αυτό το ράλι.

ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ: Η Phoenix Capital επισημαίνει ότι η αγορά διέσπασε ανοδικά την καθοδική γραμμή τάσης που είχε διαμορφωθεί από μία σειρά χαμηλότερων υψηλών το 2015.
 
Όμως, υπάρχει ακόμη σημαντικό κενό ανάμεσα στο παρόν επίπεδο και τα υψηλά όλων των εποχών που πρέπει να καλυφθεί. Και με βάση την παρούσα τάση, είναι πολύ πιθανό αυτή η κίνηση να είναι μία ψευδής διάσπαση.

Η ΑΠΟΡΙΑ: Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να βρεθεί το ποιος αγοράζει μετοχές αυτή τη στιγμή. Οι επαναγορές μετοχών από τις εταιρείες βρίσκονται σε περίοδο παύσης, οπότε δεν είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.

Οι άνθρωποι των εταιρειών πουλάνε. Οι ιδιώτες επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους. Και οι θεσμικοί επενδυτές έχουν υπάρξει καθαροί πωλητές μετοχών εδώ και εβδομάδες. Οπότε απομένουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Αυτό, που ήταν απλά μία θεωρία συνομωσίας είναι πλέον γεγονός: οι συναλλαγές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτρέπουν στις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν futures μετοχών, προκειμένου να παράσχουν ρευστότητα.

ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ: Δεν είναι σύμπτωση ότι αυτή η πολιτική ήρθε σε εφαρμογή τη στιγμή που οι αγορές ξεκίνησαν να αισθάνονται όλο και περισσότερο χειραγωγημένες, με τις μετοχές να πορεύονται υψηλότερα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο σε διάφορα σημεία της ημέρας.

Εάν όλο αυτό το μπέρδεμα μοιάζει με συνταγή καταστροφής, αυτή είναι και η αλήθεια. Οι αγορές χρειάζονται πραγματικούς αγοραστές για να λειτουργήσουν και να έχουν αποδόσεις.


ΤΑ…ΚΑΡΒΕΛΙΑ: Βεβαίως, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να χειραγωγήσουν τις μετοχές εδώ και εκεί, αλλά χρειάζονται πραγματικές εντολές αγοράς ώστε να μην καταρρεύσει μία αγορά. Θυμάστε το 2008; Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπόρεσαν να το αποτρέψουν.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017