Ντανιέλ Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες επλήγησαν από πολιτικές ταραχές | Mikrometoxos.gr

Ντανιέλ Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες επλήγησαν από πολιτικές ταραχές

30.04.2016 14:00
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν να αντιμετωπίσουν πολιτικά γεγονότα που δεν μπορούσαν να ελέγξουν, επισημαίνει η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ  Ντανιέλ Νουί σε συνέντευξή της σε ολλανδική εφημερίδα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ΕΚΤ.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνει, είναι ασφαλέστερες πλέον,καθώς οι κεφαλαιακές θέσεις και η κερδοφορία τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Τονίζει ωστόσο ότι δεν είναι όλες οι τράπεζες στην ίδια κατάσταση, καθώς άλλες επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και είναι ακόμη σε φάση ανάκαμψης. «Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει μια ελληνική τράπεζα με μια γαλλική, γερμανική ή ολλανδική. Και δεν φταίνε για τα πάντα οι τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν να αντιμετωπίσουν πολιτικά γεγονότα που δεν μπορούσαν να ελέγξουν. Η εποπτεία των τραπεζών ήταν καλή, αλλά επλήγησαν από τις πολιτικές ταραχές, κάτι που οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίησή τους», επισημαίνει η κ. Νουί.

Σε ερώτημα για το αν θα χρειαστεί να πληρώσουν ξανά ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τη διάσωση ευρωπαϊκής τράπεζας, σημειώνει: “Είμαι ηλικιωμένη και αρκετά προσεκτική ώστε να λέω: Ποτέ μην λες ποτέ. Ομως έχουμε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο”. 

Τονίζει δε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι λόγος ανησυχίας καθώς πλήττουν την κερδοφορία των τραπεζών. Είναι ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων μου μαζί με τα κόκκινα δάνεια, σημειώνει. Προσθέτει όμως ότι εκτός από πρόκληση, είναι και ευκαιρία για τις τράπεζες να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Ισως σε κάποιες χώρες χρειαστούν συγχωνεύσεις τραπεζών.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017