Ντέισελμπλουμ: Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνο μια επιπλέον εγγύηση

Στην εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με το ζήτημα των έκτακτων προληπτικών μέτρων που ζητούνται από την Ελλάδα αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

Ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις απάντησε:

«Στο Ecofin του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

Σε ερώτηση της Λα Στάμπα αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε Eurogroup τη Μ. Πέμπτη, ο επικεφαλής του απάντηση ότι «είναι θέμα χρόνου» και πως «χρειάζεται εναλλακτική προσέγγιση».

Σε ερώτημα σχετικό με κάποιες νέες αναφορές σε πιθανότητα Grexit, ο κ. Ντέισελμπλουμ σημείωσε: «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα. Η ερώτησή μου είναι: “Το να ανησυχούμε βοηθά; Πρέπει να είμαστε σοβαροί”. Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω».

Σχετικά με την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα υπογράμμισε ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου». «Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για σύγκληση έκτατης Ευρωπαϊκής Συνόδου, εκτιμά ότι «δεν θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Eurogroup πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα». «Θα βρεθούμε και πάλι στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες» συμπλήρωσε καταλήγοντας ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.