Ντάισελμπλουμ: Τριπλή προσέγγιση για το χρέος - Δεν υπήρξαν αποφάσεις θα το συζητήσουμε αργότερα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ντάισελμπλουμ: Τριπλή προσέγγιση για το χρέος – Δεν υπήρξαν αποφάσεις θα το συζητήσουμε αργότερα

09.05.2016 20:03

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι συζητήθηκαν τρία θέματα: οι μεταρρυθμίσεις, ο προληπτικός μηχανισμός και το χρέος, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:
“Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που ανοίγει το δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή περιλαμβάνει τα NPLs, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε χθες.
Ο προληπτικός μηχανισμός θα νομοθετηθεί εκ των προτέρων και θα ενεργοποιηθεί με αντικειμενικό τρόπο αν αυτό απαιτηθεί από αστοχίες στον προϋπολογισμό.
Σημείωσε ότι θα αφορά και σε μέτρα από την πλευρά των εσόδων καθώς και δράσης που δεν θα αποκαλυφθούν. Σε αργότερο στάδιο αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από διαρθρωτικά μέτρα.
Αυτό που κάναμε είναι να πάρουμε την τελική πρόταση της Ελλάδας και να τη συζητήσουμε ώστε να υπάρξει η επιλογή διαρθρωτικών μέτρων και μέτρων από την πλευρά των εσόδων.
Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι ολοκληρώθηκε πως το το Δ.Σ. θα καθοριστεί τον Ιούνιο και το Ταμείο θα λειτουργήσει το Σεπτέμβρη.
Το χρέος
Κάναμε μια πρώτη συζήτηση. Κάθε μέτρο θα εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπήρξαν αποφάσεις θα το συζητήσουμε αργότερα.
Μιλήσαμε επί της αρχής: γιατί το κάνουμε και για την προσπάθεια να εξασφαλίσει η χώρα εκ νέου πρόσβαση στις αγορές.
Τις επόμενες εβδομάδες το EWG θα δημιουργήσει ένα benchmark στο οποίο οι πληρωμές της χώρας θα πρέπει να είναι σε βιώσιμο μονοπάτι. Αυτό θα σχετίζεται με τις ετήσιες πληρωμές.
Βραχυπρόθεσμα στόχος είναι να βελτιώσουμε την πληρωμή χρέους και να γίνει περισσότερο διαχειρίσιμο. Μεσοπρόθεσμα το EWG θα αναζητήσει τρόπους όμως οι μεγαλύτερες πληρωμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το πρόγραμμα (όχι νωρίτερα από το 2018). Σε αυτό περιλαμβάνεται και η χρήση των κερδών από τα ομόλογα.
Μακροπρόθεσμα και μετά το πρόγραμμα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει περισσότερα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται από την Ελλάδα οι όροι. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος του προγράμματος”.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017