Νουριέλ Ρουμπινί: Δεν έχουμε μια επανάληψη του 2008 στις αγορές – Σε συνέντευξή του στο «Business Insider»

Λιγότερο απαισιόδοξος, από ό,τι θα περίμενε κανείς, εμφανίζεται ο Νουριέλ Ρουμπινί, εν μέσω της πρόσφατης αναταραχής στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και των αυξανόμενων ανησυχιών για μια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι δεν έχουμε μια επανάληψη του 2008 στις αγορές.

Σε συνέντευξή του στο «Business Insider», στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο διάσημος οικονομολόγος χαρακτήρισε «διόρθωση» την πτώση στις αγορές, και όχι «bear market», αν και προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει μια κατάλληλη και άμεση απάντηση πολιτικής, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ραγδαία.

«Όχι, δεν αναμένω ένα νέο 2008. Δεν αναμένω μια παγκόσμια ύφεση ή χρηματοοικονομική κρίση», δήλωσε ο Ρουμπινί. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η αναταραχή στις αγορές οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, και κυρίως στην ανησυχία για μια “ανώμαλη” προσγείωση της Κίνας και κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς και του νομίσματός της.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδυνθεί φέτος από το 6% στο 5%, τονίζοντας ότι κάνουν λάθος όσοι εκτιμούν μια επιβράδυνση από το 4% στο μηδέν, καθώς δεν αντιλαμβάνονται ότι ο κλάδος υπηρεσιών αναπτύσσεται, με ρυθμό ταχύτερο του μεταποιητικού κλάδου.

Την ίδια ώρα η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται, ειδικά η μεταποίηση, ενώ η πτώση στις τιμές του πετρελαίου είναι ένας αρνητικός παράγοντας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν μία από τις κυριότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου και ενέργειας.

Παράλληλα, ο Ρουμπινί κάνει αναφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι επικρατεί χάος, ενώ υπογραμμίζει τους κινδύνους για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, της προσφυγικής κρίσης, του ρίσκου Grexit ή Brexit και της κόπωσης από τη λιτότητα στην περιφέρεια.

 

* ,