Νικητής των κυπριακών εκλογών ο ΔΗ.ΣΥ – Για πρώτη φορά στη Βουλή οι Ακροδεξιοί | Mikrometoxos.gr

Νικητής των κυπριακών εκλογών ο ΔΗ.ΣΥ – Για πρώτη φορά στη Βουλή οι Ακροδεξιοί

23.05.2016 00:03

Τα μικρά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των βουλευτικών εκλογών στη Κύπρο, καθώς «κλείδωσαν» την είσοδο τους στη Βουλή και μάλιστα ενισχυμένα, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον από δύο έδρες.

Ο πολιτικός χάρτης αλλάζει, καθώς δημιουργείται ένας τρίτος άτυπος πόλος, ο ρόλος του οποίου θα είναι και καθοριστικός ως προς το μέλλον των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

Τη μεγαλύτερη απώλεια, καταγράφει το ΑΚΕΛ με πτώση επτά και πλέον μονάδων. Όμως, ούτε ο ΔΗΣΥ έμεινε αλώβητος καθώς χάνει τουλάχιστον τρεις μονάδες. Ιστορικό χαμηλό είναι για τον διπολισμό το άθροισμα των ποσοστών τους, καθώς μόλις που ξεπερνά το 56%.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 30,69%.

Δεύτερο κόμμα το ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις με ποσοστό 25,67%.

Τρίτο κόμμα το ΔΗΚΟ με ποσοστό 14,49%.

Ακολουθούν ΕΔΕΚ με 6,18%, Συμμαχία Πολιτών με 6,01%, Κίνημα Αλληλεγγύη με 5,24%, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με 4,82% και ΕΛΑΜ με 3,71%.

Μεγάλη ήταν και η αποχή, η οποία διαμορφώθηκε στο 33,24%.

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, «αδελφό» της Χρυσής Αυγής κερδίζει για πρώτη φορά την είσοδό του στην κυπριακή Βουλή.

Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου, τονίζει σε αποψινή δήλωση του για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, το οποίο φέρνει στο κοινοβούλιο οκτώ κόμματα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, «θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν», διαβεβαιώνει ο Κύπριος πρόεδρος.

Με γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης συγχαίρει όσους ο λαός τίμησε με την ψήφο του και τονίζει ότι «η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή».

Τέλος, σημειώνει πως η απόφαση μεγάλου μέρους του εκλογικού Σώματος να απέχει από τις εκλογές, θα προβληματίσει όλους.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017