ΝΔ: Διαλύθηκε η ΟΝΝΕΔ – Εσωκομματικοί κραδασμοί πριν το 10ο Συνέδριο | Mikrometoxos.gr

ΝΔ: Διαλύθηκε η ΟΝΝΕΔ – Εσωκομματικοί κραδασμοί πριν το 10ο Συνέδριο

19.04.2016 08:19

Μετά το συνέδριο και την αμφισβητούμενη εκλογή των αντιπροσώπων της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διέλυσε χθες την ιστορική νεολαία του κόμματος. Απότοκο της διάλυσης της ΟΝΝΕΔ ήταν και η παραίτηση του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών της λεωφόρου Συγγρού, ήλεγχε και κατηύθυνε τις διαδικασίες και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Νεολαία. Ακολούθησε η διαγραφή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη, αν και αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι από την στιγμή που ανέλαβε την συνολική ευθύνη ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ο κ. Γεωργιάδης θα απέφευγε την αποπομπή. Η απόφαση της διαγραφής του Γεωργιάδη εξέπληξε τον παραιτηθέντα γραμματέα του κόμματος ο οποίος θεωρούσε ότι είχε γίνει συμφωνία με τους ανθρώπους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά τις ώρες τις κρίσης πάντως δεν είχε επικοινωνία με τον ίδιο τον πρόεδρο.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε προήλθε από την εκλογή των αντιπροσώπων της ΟΝΝΕΔ στα όργανα του  κόμματος και στο Συνέδριο της ΝΔ. Οι περί τον πρόεδρο του κόμματος υποστηρίζουν ότι ουδέποτε έγινε εκλογή. Από την άλλη πλευρά λένε ότι στήθηκε κάλπη την Κυριακή το βράδυ και υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο, και ότι ψήφισαν 700 άτομα. Οι περί τον Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη, υποστηρίζουν ότι υπήρχε άνθρωπος της ηγεσίας, ο συνεργάτης του προέδρου Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, ο οποίος προσπάθησε να κάνει συμφωνία ώστε να εκλεγούν στο συνέδριο 30% προσκείμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αναφέρει και στην δήλωση που έκανε μετά την διαγραφή του. Μάλιστα υπάρχει sms που προέρχεται από τον Ελπιδοφόρο Παπανικολόπουλο με τα ονόματα των τριών από τους 17 οννεδίτες που ζητά να εκλεγούν στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος: Κυρανάκης Κωνσταντίνος, Δρβός Κωνσταντίνος, Παπαχρήστος Νίκος.  Τις επόμενες ημέρες θα βγουν και τα ονόματα που ζητούσε για το Συνέδριο με χειρόγραφες λίστες. Πάντως η όλη μεθόδευση απέτυχε γιατί τελικά κανείς δεν ήλεγχε πλήρως τις πολλές και διαφορετικές ομάδες της ΟΝΝΕΔ. Οι συνεργάτες του πρωήν γραμματέα του κόμματος λένε ότι ο κ. Παπαμιμίκος ανέβηκε στο Συνέδριο της ΟΝΝΕ μόνο για μερικές ώρες για να ακούσει την ομιλία του προέδρου και για την δική του ομιλία. Από την άλλη πλευρά λένε ότι κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας την Κυριακή ήταν έξω από τον χώρο του Συνεδρίου στο αυτοκίνητό του δίνοντας οδηγίες σε διάφορα στελέχη της Νεολαίας.

Επανίδρυση ΟΝΝΕΔ μετά το Συνέδριο του κόμματος 

Την διάλυση της ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης: “Στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν  στο Συνέδριο του Κόμματος αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας. Οι ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό. Τιμούμε την ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Δίνουμε ισχυρή προοπτική στη σχέση μας με τους νέους και για αυτό προχωράμε αμέσως μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ”.

Η διάλυση της ΟΝΝΕΔ πάντως δημιούργησε κραδασμούς και προκάλεσε παρασκηνιακές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα του κόμματος, ακόμη και από κορυφαίους πάλαι ποτέ οννεδίτες. Δεν είναι μόνο η συμβολική σημασία που έχει η διάλυση. Η ΟΝΝΕΔ ήταν ζωντανός οργανισμός που εξακολουθούσε να φέρνει πρωτιές μέσω της ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια και να λειτουργεί σαν κομματικός στρατός και δύναμη κρούσης κατά τις προεκλογικές περιόδους. Επιπλέον πολλοί από τους επώνυμους και λιγότερο επώνυμους της ΝΔ, είχαν περάσει από την ΟΝΝΕΔ και το έφεραν σαν τίτλο τιμής δίνοντας το παρόν σε διάφορες εκδηλώσεις της. Όλοι οι πρόεδροι του κόμματος έκαναν επισκέψεις στα γραφεία της σε ειδικές εκδηλώσεις.
Το μέλλον της νεολαίας πάνως ακόμη δεν έχει κριθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη: “Το θέμα της ΟΝΝΕΔ πρέπει να το δούμε χωρίς εκπτώσεις. Η ΟΝΝΕΔ  έχει την αυτονομία της, αλλά είναι και η εικόνα της ΝΔ στους νέους ανθρώπους. Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αμέσως χωρίς να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Θα γίνουν κινήσεις για την ΟΝΝΕΔ  που θα δείξουν ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να είναι επί της ουσίας ανοιχτή σε νέες ιδέες και ανθρώπους”.

Παραίτηση Παπαμιμίκου 

Με αιχμές κατά “εκείνων που αποφάσισαν την κατάργηση της ΟΝΝΕΔ” υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της ΝΔ ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Υποστηρίζει ότι η πραγματική αιτία της κομματικής αναταραχής είναι ότι η ηγεσία έχασε την εκλογή στην ΟΝΝΕΔ και τις εκλογές για τους προέδρους των ΝΟΔΕ που επίσης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

Στην επιστολή του ο κ. Παπαμιμίκος αναφέρει ότι κάποιοι έψαχναν άλλοθι για να τον διαγράψουν και προσθέτει: “Η αλήθεια βεβαίως είναι πως δεν ήμουν αρεστός. Δεν εξαρτιόμουν από μηχανισμούς και έλεγα πάντα ελεύθερα την άποψή μου. Όπως έκανα και πρόσφατα σχετικά με την θεσμοθέτηση τάσεων  στο εσωτερικό της παράταξής μας, πρόταση που όπως γνωρίζετε θα κατέθετα για ψηφοφορία στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας”. Εξηγεί δε ότι “Υπέβαλα την παραίτησή μου από Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για να διευκολύνω τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο πραγματικά εύχομαι καλή επιτυχία και μακάρι να καταφέρει να ξαναενώσει την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη”.

Όσο για την απόφασή του να παραιτηθεί αναφέρει: “…Επειδή όμως όπως είπα και παραπάνω δεν βρίσκουν κάποια κατηγορία να μου προσάψουν για να με διαγράψουν και επειδή εγώ βάζω πάνω από όλα την ισχυροποίηση και την ενότητα της παράταξης, θα αναλάβω για άλλη μία φορά ευθύνες που μου αποδίδονται και ας μην μου αναλογούν…Με αυτή μου την πράξη ελπίζω να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και στον άδικο καταλογισμό ευθυνών σε άλλους”.

Το βράδυ της Δευτέρας ακολούθησε η διαγραφή του Βασίλη Γεωργιάδη ο οποίος αντέδρασε με μία αιχμηρή δήλωση κατά της ηγεσίας. Μεταξύ άλλων αναφέρει στην δήλωσή του: “Η ΟΝΝΕΔ σήμερα στο πρόσωπό μου δέχθηκε μία άδικη και προσχεδιασμένη επίθεση. Αμφισβητήθηκαν τόσο η ύπαρξη και η προσφορά της όσο και η θεσμοθετημένη από το καταστατικό της Ν.Δ. αυτοτέλειά της…Σχετικά με την διαγραφή μου, δεν γνωρίζω γιατί διαγράφηκα αφού ουδέποτε κλήθηκα σε κανένα πειθαρχικό όργανο επειδή προφανώς τα όργανα και το καταστατικό για κάποιους δεν έχουν καμία αξία”.

Ακολούθως αναφέρει την δική του εκδοχή για τα όσα έλαβαν χώρα στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ: “Στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη παρουσία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προφανώς η πολιτική αποτύπωση των συσχετισμών σε κάποιους δεν άρεσε. Οι ίδιοι κύκλοι που δυσαρεστήθηκαν από τα εκλογικά αποτελέσματα του Συνεδρίου, είχαν ήδη επιχειρήσει, το προηγούμενο διάστημα να μου επιβάλλουν ανεπιτυχώς να μεθοδεύσω συγκεκριμένες ποσοστιαίες εκπροσωπήσεις στην Κεντρική Επιτροπή και στους εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ για το Συνέδριο. Επειδή, ο πρώτος τους στόχος που ήταν ο έλεγχος της Οργάνωσης απέτυχε, προχώρησαν στον δεύτερο στόχο του σχεδίου τους που ήταν η διάλυση της ΟΝΝΕΔ και η μετατροπή της σε μία ακόμη γραμματεία του Κόμματος”.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017