Ναυλαγορά: «Οι εφοπλιστές πρέπει να λάβουν σκληρά και μακροχρόνια μέτρα» | Mikrometoxos.gr

Ναυλαγορά: «Οι εφοπλιστές πρέπει να λάβουν σκληρά και μακροχρόνια μέτρα»

15.06.2016 00:19

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Στο μαγνητικό πεδίο των 600 μονάδων συνεχίζει να στροβιλίζεται η ναυλαγορά ξηρού φορτίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα «η µεγαλύτερη «γιορτή» της ναυτιλίας, τα Ποσειδώνια, να λαµβάνει χώρα σε κλίµα χαρµολύπης» όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της BIMCO, Philippe Louis-Dreyfus και αφού χαρακτήρισε την αγορά των πλοίων µεταφοράς ξηρού φορτίου δραµατική προέβλεψε ότι «υπό προϋποθέσεις, η αγορά θα ξαναγυρίσει σε κερδοφόρα επίπεδα το 2019».

Για να υπάρξουν ελπίδες έστω και ανεπαίσθητης ανάκαμψης θα πρέπει η προσφορά χωρητικότητας τα επόμενα δύο χρόνια να είναι μηδενική δηλαδή να μην πέσουν καινούργια πλοία στο νερό ή για όσα καινούργια πέφτουν να αποσύρεται στα διαλυτήρια ανάλογος αριθμός.

«Οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν µία σειρά σκληρών και µακροχρόνιων µέτρων ώστε να βελτιωθεί η αγορά, καθώς δεν αναµένεται να υπάρξει βελτίωση από την πλευρά της ζήτησης, οπότε η λύση και οι απαντήσεις εναπόκεινται αποκλειστικά στα χέρια των πλοιοκτητών» επεσήμανε ο πρόεδρος της BIMCO.

«Το α’ τρίµηνο του 2016 τα έσοδα των πλοίων δεν κάλυπταν καν τα OPEX, ενώ ιστορικά το α’τρίµηνο σηµατοδοτήθηκε ως το χειρότερο τρίµηνο από πλευράς εσόδων, των τελευταίων 30 ετών» επισημαίνεται σε ανάλυση του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Moundreas SA, που προσθέτει:

«Αναφορικά µε το βιβλίο παραγγελιών και τις παραδόσεις, τα µέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι γίνεται µία προσπάθεια για καθυστέρηση των παραδόσεων η οποία µέχρι στιγµής «αποδίδει». Στις αρχές του έτους το βιβλίο παραγγελιών (Orderbook) ήταν στους 85,4 εκ. DWT και οι παραδόσεις του 1ου τριµήνου έκλεισαν στους 18,1 εκ. DWT ή 21% επί του Orderbook.

To 2015 το Orderbook ήταν 79,9 εκ. DWT και το πρώτο τρίµηνο παραδόθηκαν 19,3 εκ. DWT η 24% επί του βιβλίου παραγγελιών. Στο σύνολο του 2015 παραδόθηκαν 48,6 εκ. DWT, που σηµαίνει ότι το Delivery Ratio έκλεισε στο 60%. Βάσει των έως τώρα δεδοµένων, για το 2016 το Slippage Rate εκτιµάται στο 45% περίπου γεγονός που σηµαίνει ότι οι παραδόσεις των πλοίων για το έτος θα κλείσουν κάτω των 50 εκ. DWT».

http://www.newmoney.gr/

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017