Νέο limit down 30% για την Εθνική, υπό τραπεζική ομηρία το Χ.Α. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Νέο limit down 30% για την Εθνική, υπό τραπεζική ομηρία το Χ.Α.

23.11.2015 12:11

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με νέες ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες που μεταγγίζουν αρνητικό κλίμα και στα blue chips του FTSE 25 ξεκίνησε η νέα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με κύριο χαρακτηριστικό το νέο «κλείδωμα» στο limit down για την Εθνική που υποχωρεί 29,91%, έχοντας ανεκτέλεστο πάνω από 21,3 εκατ. μετοχές!

Ο τίτλος της για δεύτερη σερί συνεδρίαση «κλειδώνει» στο απόλυτο της πτώσης, κάτι που ασφαλώς δεν έχει ξαναγίνει, με φόντο την τιμή που γίνεται η αύξηση κεφαλαίου, οπότε έχει ακόμη αρκετό πτωτικό δρόμο!

Με απώλειες 26,67% και η Πειραιώς που έχει επίσης ανεκτέλεστο περί τα 20 εκατ. τεμάχια, ενώ απώλειες έως 17,65% σημειώνει η Eurobank και έως 5,26% η Alpha Bank. Όλες οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε νέα ιστορικά χαμηλά με το σκηνικό απαξίωσης να συνεχίζεται, με φόντο τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 647 μονάδες με απώλειες 1,8% ενώ εξαιρετικά χαμηλό είναι το τέμπο στην αξία συναλλαγών που διαμορφώνεται μόλις στα 6,2 εκατ. ευρώ μετά από 100 λεπτά συνεδρίασης.

Πτωτικά κινείται η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, με την ΕΧΑΕ να υποχωρεί 4,2%, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 2,72%, ενώ άνω του 2% χάνουν οι ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος. Ήπια θετικά στο χώρο του Large Cap κινούνται τίτλοι όπως ΕΥΔΑΠ +1,55%, Lamda Development -0,72%, Motor Oil +0,45% και χωρίς μεταβολή ο Ελλάκτωρ.

Ασφαλώς και η αγορά – τελώντας υπό την ομηρία των διαδικασιών των ΑΜΚ των τραπεζών – δεν μπορεί να «κριθεί» με τεχνοκρατικούς όρους, δεδομένου ότι η περίοδος που διανύουμε κάθε άλλο παρά μια κανονική περίοδος είναι. Πρόκειται για μια ιδιάζουσα κατάσταση, μια κατάσταση γεμάτη στρεβλώσεις, καθώς αυτό που γίνεται στις τράπεζες δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της αγοράς.

Πόσο μάλλον που το Χ.Α. είναι από τις πλέον τραπεζοκεντρικές αγορές στον κόσμο, παρ’ ότι τελευταία ολοένα και περισσότερο τίτλοι μετοχών της πραγματικής οικονομίας έχουν αξιοσημείωτη διαφοροποίηση, στηρίζοντας το Γενικό Δείκτη αλλά και σώζοντας μερικώς τα προσχήματα.

Την περασμένη εβδομάδα, παρά το νέο ξεπούλημα έως 39% του τραπεζικού κλάδου, υπήρξαν μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν ανοδικά, ωθώντας σε θετικό πρόσημο το Γενικό Δείκτη σε επίπεδο 5ημέρου. Η ΕΧΑΕ ενισχύθηκε άνω του 15%, ο ΟΤΕ +10%, Motor Oil +9,50%, ενώ μετοχές όπως ΔΕΗ, Folli Follie και Viohalco είχαν άνοδο περί το 5%.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017