Νέα stress tests από την ΕΚΤ Σε 39 τράπεζες της Ευρωζώνης – Εντός του α’ τριμήνου του 2016 - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Νέα stress tests από την ΕΚΤ Σε 39 τράπεζες της Ευρωζώνης – Εντός του α’ τριμήνου του 2016

06.11.2015 02:41
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος 53 τράπεζες κρατών-μελών της Ε.Ε. των 28, οι 39 εκ των οποίων προέρχονται από την Ευρωζώνη. Το ενεργητικό των τραπεζών που θα συμμετάσχουν αντιστοιχεί σε ποσοστό ανώτερο του 70% του συνόλου των ευρωπαϊκών στοιχείων ενεργητικού (assets), σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η πανευρωπαϊκή αρχή εποπτείας, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα «συντονίσει την άσκηση σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές και την ΕΚΤ». «Τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχήςαναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του Φεβρουαρίου 2016, οπότε και η ΕΒΑ θα αποκαλύψει την τελική μεθοδολογία, τα πρότυπα και τα σενάρια», ανακοίνωσε η ΕΚΤ. «Το αποτέλεσμα της άσκησης,συμπεριλαμβανομένων των ατομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών, αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του γ’ τριμήνου του 2016», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της ΕΒΑ, τα τεστ θα αξιολογήσουν την ικανότητα των τραπεζών της Ε.Ε. να ανταποκρίνονται στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά τη διάρκεια ενός δυσμενούς οικονομικού «σοκ». Η άσκηση θα παρέχει επίσης στους συμμετέχοντες στην αγορά μια σταθερή βάση για να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών της Ε.Ε., σύμφωνα με την ΕΒΑ.
Η άσκηση ακολουθεί πολλά χρόνια ετήσιων τεστ που διενεργήθηκαν με στόχο να αξιολογηθεί η κεφαλαιακή ισχύς των τραπεζών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά σηματοδοτεί μια νέα φάση κατά την οποία οι τράπεζες δεν θα εξαναγκάζονται να αναγνωρίσουν και να καλύψουν χρηματοπιστωτικές «τρύπες». Ορισμένοι έχουν επικρίνει προηγούμενες ασκήσεις ως υπερβολικά «γενναιόδωρες», όπως όταν «πέρασαν» οι ιρλανδικές τράπεζες λίγους μήνες προτού η χώρα φτάσει στο χείλος της κατάρρευσης, λόγω των προβλημάτων τους.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΒΑ, η ανθεκτικότητα των τραπεζών της Ε.Ε. θα αξιολογηθεί έναντι ενός βασικού και ενός ακραίου σεναρίου, τα οποία θα βασίζονται σε οικονομικά στοιχεία του 2015 και θα καλύπτουν μια περίοδο τριών ετών, έως τα τέλη του 2018. Παρομοίως με την άσκηση του 2014, το stress test του 2016 θα επικεντρωθεί κυρίως στην αξιολόγηση της επίδρασης παραγόντων ρίσκου στη φερεγγυότητα των τραπεζών. Οι τράπεζες θα υποβληθούν σε μια προσομοίωση κοινών κινδύνων, ενώ θα κληθούν να προβλέψουν την επίδραση των σεναρίων στα καθαρά τους έσοδα από τόκους.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017