Νέα χαλάρωση στα capital controls με σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων

Το «σπάσιμο» προθεσμιακών καταθέσεων υπό προϋποθέσεις θα προβλέπει η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες μετά το «πράσινο φως» για χαλάρωση των capital controls που άναψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ιστοσελίδας:
1. Θα παρέχεται η  δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να «σπάνε» προσθεσμιακές καταθέσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αντίστοιχη δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση πρόωρη λήξη προθεσμιακής κατάθεσης θα δίνεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης με ανώτατο όριο τα 1.800-2.000 ευρώ το μήνα.
Προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση είναι να μην υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό του δικαιούχου.
2. Σημαντικές διευκολύνσεις θα προβλέπονται για τα εμβάσματα προς το εξωτερικό για επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα αφού προβλέπεται τα αιτήματα που αφορούν ποσά μέχρι 5.000 ευρώ να εγκρίνονται απευθείας από τα καταστήματα των τραπεζών χωρίς να χρειάζεται έγκριση από τις επιτροπές και μάλιστα με πολύ λιγότερη γραφειοκρατία.
Ανάλογες διευκολύνσεις θα υπάρχουν και για άλλες περιπτώσεις και για τα ιδρύματα πληρωμών που αυξάνονται τα όρια για πληρωμές στο εξωτερικό αλλά και για τα χρήματα που έρχονται μέσω αυτών από το εξωτερικό.
3. Δεν αποκλείεται η δυνατότητα προεξόφλησης, μερικής ή ολικής, των δανείων με τη χρήση των παγωμένων λόγω capital controls σε καταθετικούς λογαριασμούς μετρητών, μαζί με το εντατικό ξεκαθάρισμα όσων υποθέσεων λιμνάζουν, καθώς και διευκρινίσεις για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό.

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr