Μ.Χατζηδάκης: Η επόμενη αντίσταση, μετά την μετά την κατοχύρωση των 630 μονάδων, βρίσκεται στις 670 μονάδες | Mikrometoxos.gr

Μ.Χατζηδάκης: Η επόμενη αντίσταση, μετά την μετά την κατοχύρωση των 630 μονάδων, βρίσκεται στις 670 μονάδες

20.05.2016 19:50

-Μάνος Χατζηδάκης

“Ένα βήμα πιο κοντά – και ίσως το τελευταίο σε αυτή την φάση – αναμένεται να έρθει η Ελληνική Πλευρά με το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης” εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.
Με την ψήφιση των 18 προαπαιτούμενων και τα εφεδρικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ουσιαστικά η Χώρα ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα, αναμένει άμεσες εισροές από την δανειακή σύμβαση και επιστρέφει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Μέχρι την επόμενη αξιολόγηση δημιουργείται ωφέλιμος χρόνος περίπου 5 μηνών, όπου η Οικονομία θα μπορούσε να λειτουργήσει με λιγότερο “στρες” ως προς τις αβεβαιότητες που δημιουργούν στην ψυχολογία οι καθυστερήσεις, όταν μάλιστα ο χρόνος αρχίζει και στενεύει επικίνδυνα ως προς την πληρωμή σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Υπάρχει ωστόσο και ένα σημαντικό τίμημα το οποίο θα κληθεί η Οικονομία να αντιμετωπίσει με την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων. Είναι σχεδόν καθολική η πίεση που δέχονται οι οικονομικοί κλάδοι, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα θα συμπιεστεί, ενώ τα περιθώρια κέρδους θα υποχωρήσουν απορροφώντας μέρος των ειδικών φόρων, για να κρατήσουν τα επίπεδα τζίρου σε κάποια ικανοποιητικά επίπεδα.
Η επίσπευση ενός αναπτυξιακού πλάνου με προσέλκυση επενδύσεων, είναι, πλέον, το επόμενο στάδιο στο οποίο θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Αγορά, καθώς η συζήτηση για το χρέος φαίνεται να μετατίθεται για τον Φθινόπωρο.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, μετά από μια συσσώρευση σε περιορισμένο σχετικά εύρος τιμών, έβγαλε νέο υψηλό έτους, διατηρώντας τις συναλλαγές σε αξιοπρεπή επίπεδα (τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με μέσο ημερήσιο τζίρο άνω των 80 εκατ. ευρώ). Κατά την διάρκεια της διόρθωσης στο μέσον της εβδομάδας οι ταλαντωτές αποφορτίσθηκαν αισθητά, έχοντας πλέον ικανοποιητικό περιθώριο ανόδου μέχρι τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, χωρίς να διαταραχθούν οι “γεωμετρίες” της πλαγιοανοδικής τάσης η οποία εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στον Γενικό Δείκτη.
Στις μονάδες που διαπραγματεύεται ο Γενικός Δείκτης εφάπτεται και ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών. Οι δύο μακροπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν διαμορφώσει, πλέον, ένα πολύ σφιχτό εύρος διακύμανσης, στο οποίο εξελίσσεται η συσσώρευση, με τις πιθανότητες για ανοδική εκτόνωση να έχουν γείρει υπέρ των αγοραστών.
Η επόμενη αντίσταση, μετά την μετά την κατοχύρωση των 630 μονάδων, βρίσκεται στις 670 μονάδες όπου και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο Γενικός Δείκτης θα έχει κλείσει ένα κύκλο ανόδου από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Αυτό το σενάριο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης στο επόμενο δεκαήμερο, καθώς η ανοδική τάση είναι μεν επικρατούσα, ο ρυθμός της ωστόσο έχει μειωθεί αισθητά.
“Η πιο δυνατή εβδομάδα αποτελεσμάτων α’ τριμήνου ξεκινάει με Ελληνικά Χρηματιστήρια την Δευτέρα, ακολουθεί ο Fourlis την ερχόμενη Τρίτη και συνεχίζεται με Τράπεζα Πειραιώς και Motor Oil το απόγευμα της Τετάρτης. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από FFGroup, Εθνική Τράπεζα αλλά και ενημέρωση των αποτελεσμάτων δραστηριότητας από την Αεροπορία Αιγαίου. Από πλευράς συνελεύσεων οι τακτικές Γενικές Συνελεύσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (25/5 έγκριση μερίσματος €0,10), καθώς και των Τράπεζας Πειραιώς, Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργία Κορίνθου (26/5)”.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017