Μόσχα: Η διαμάχη Σαουδικής Αραβίας- Ιράν σκοτώνει τον OPEC

Εσωτερικές έριδες σκοτώνουν τον OPEC και εξανεμίζουν κάθε δυνατότητα που έχει το άλλοτε κραταιό πετρελαϊκό καρτέλ να επηρεάσει τις αγορές, απεφάνθη ο ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος στον κλάδο των πετρελαίων Ιγκόρ Σετσίν σε αποκλειστική συνέντευξή του που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία, δεύτερη σε παραγωγή πετρελαίου χώρα στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, δεν μετέχει στον OPEC. «Θα συμμετείχε, ωστόσο, στην κοινή προσπάθεια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ολόκληρου του πλανήτη να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να ανακάμψει η αγορά, καθώς η καταβαράθρωση των τιμών από το καλοκαίρι του 2014 έχει πλήξει καίρια τη ρωσική οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά το βρετανικό πρακτορείο.

Ο Σετσίν, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της γιγαντιαίας κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας Rosneft και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν ο μοναδικός αξιωματούχος που αντιτάχθηκε σθεναρά στη συνεργασία της Μόσχας με τον ΟPEC για το πάγωμα της πετρελαϊκής παραγωγής προκειμένου να ανακάμψουν οι τιμές.

«Εξακολούθησε να αντιτάσσεται, μάλιστα, και μετά την υιοθέτηση του σχεδίου συνεργασίας Μόσχας-OPEC από το Κρεμλίνο», όπως γράφει χαρακτηριστικά το Reuters.

Ως γνωστόν, η συνεργασία των μελών και μη-μελών του OPEC για τον κοινό σκοπό δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας της άρνησης του Ιράν να παγώσει την παραγωγή του λίγους μόλις μήνες μετά την άρση του εμπάργκο που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα εναντίον του αλλά και τον διπλωματικό «παγετό» που ενέσκηψε στις σχέσεις Τεχεράνης-Ριάντ μετά την εκτέλεση διακεκριμένου σιίτη κληρικού στη σουνιτική Σαουδική Αραβία.

Οι εξελίξεις αυτές έκαναν τον Σετσίν να αισθάνεται δικαιωμένος, γράφει το Reuters. Δηλώνει, μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του Πούτιν ότι θα εργαστεί ώστε η Ρωσία στο μέλλον να μην φτάσει ξανά στην ενοχλητική γι’ αυτή θέση να επιζητεί τη συνεργασία του OPEC.

«Ο OPEC δεν υπάρχει πια…»

«Διάφορα αντικειμενικά προσκόμματα αποκλείουν τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε καρτέλ να επιβάλει τη θέλησή του στην αγορά. Όσο για τον OPEC, έχει ουσιαστικά πάψει να υφίσταται ως οργανωμένη διεθνής οντότητα», δήλωσε ο Ιγκόρ Σετσίν.

Ο Ρώσος αξιωματούχος εξήγησε: «Αυτή την ώρα οι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά είναι το χρήμα, η τεχνολογία και οι ρυθμιστικοί κανόνες. Το αποδεικνύει το χαρακτηριστικό παράδειγμα του σχιστολιθικού πετρελαίου που εξελίχθηκε σε πανίσχυρο εργαλείο επιρροής στη παγκόσμια αγορά».

* ,