Μόνο για τα κεκτημένα "δουλεύει" το ΧΑA - Πως θα υπάρξει όμως ανοδική διαφυγή; - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μόνο για τα κεκτημένα “δουλεύει” το ΧΑA – Πως θα υπάρξει όμως ανοδική διαφυγή;

11.04.2016 17:59
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Καθηλωμένο στα τρέχοντα επίπεδα παρέμεινε για ακόμη μία ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να βρει κάποιον άλλον καταλύτη, πέραν των εξελίξεων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.Μόνο για τα κεκτημένα "δουλεύει" το ΧΑΕιδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 560,97 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 559-567 μονάδων ή από το -0,46% έως το +1,01%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,70 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 72,74 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 8,43 εκατ. τεμάχια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,14%, στις 152,96 μονάδες, ενώ στο +3,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 651,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 41,72 μονάδες.

Αν και η αγορά προσπάθησε ενδοσυνεδριακά να κινηθεί υψηλότερα, με τον γενικό δείκτη να φτάνει έως και το +1%, γρήγορα αναδιπλώθηκε, στα γνώριμα “λημέρια” των 560 μονάδων, επίπεδα που όπως όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει το ορμητήριο των αντίρροπων δυνάμεων της εγχώριας αγοράς.

Άλλωστε, από τις αρχές του Μαρτίου, όταν και ο γενικός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 540 μονάδες, η αγορά παλινδρομεί μέχρι τις 585 μονάδες χωρίς να δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις. Ουσιαστικά περιμένει τις εξελίξεις σε σχέση με την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση καθημερινά να δηλώνει ότι βρίσκεται σε συμφωνία, αλλά κάθε μέρα βγαίνουν στον αέρα και νέα αγκάθια με τους δανειστές.

Σύμφωνα πάντως με την πλειονότητα των αναλυτών, ο Γενικός Δείκτης δείχνει αντοχές σε ότι αφορά την προστασία κάποιων επιπέδων, έχοντας καταφέρει να διαφύγει του μεσοχρόνιου καναλιού καθοδικής τάσης που ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2014. Ενδεχομένως το ΧΑ βρίσκεται ενώπιον μιας νέας ανοδικής εκτόνωσης η οποία έχει σαν πρώτο στόχο τις 610 μονάδες.

Πως θα υπάρξει όμως ανοδική διαφυγή; Σύμφωνα με τους αναλυτές σε περίπτωση που η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, χωρίς να εμφανιστούν πιθανοί λόγοι που να αμφιβάλει κανείς για την κυβερνητική σταθερότητα, πιθανότατα να γίνουμε μάρτυρες ενός ανοδικού ξεσπάσματος, που θα οδηγούσε τον γενικό δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες. Λίγο πιο πάνω, μάλιστα, στις 610 μονάδες είναι εφικτή η ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων long επενδυτών, οι οποίοι μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανοδική εκτόνωση.

Μέχρι τότε όμως, η αγορά παρακολουθεί τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, καθώς οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πέρα από το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια και τα μέτωπα  των επικουρικών συντάξεων και του δημοσιονομικού παραμένουν ανοιχτά, παρά την προσπάθεια – και των δύο πλευρών – να καταθέσουν προτάσεις επί των κειμένων των  μνημονίων που σβήνονταν και ξαναγράφονταν διαρκώς.

Στο ταμπλό τώρα τα πρόσημα ήταν σχεδόν μοιρασμένα, με την “επιλογή” στο τέλος του αρνητικού προσήμου από τις μετοχές των Πειραιώς (-1,91%) και Alpha Bank (-0,56%), να διαμορφώνει και το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη. Πτωτικά έκλεισε και η Λάμδα, στο -2,27%, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες, τελικά, στις μετοχές των Aegean, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil, αν και ενδοσυνεδριακά έδειχναν να αντιστέκονται στους πωλητές.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Grivalia, ενώ χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν τις δικαιοπραξίες οι Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα.

Δίχως δυνάμεις, αλλά με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι μετοχές των Eurobank (+0,41%), ΕΕΕ (+0,56%) και Jumbo (+0,44%), με την τελευταία μάλιστα να ανακάμπτει μετά το πρωινό -3%. Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Folli Follie, ΔΕΗ, Εθνική και Ελλάκτωρ, ενώ ο ΟΛΠ ξεχώρισε σήμερα με το +4,72% που κατέγραψε.

Στον Mid Cap, η μετοχή της Αττικής ολοκλήρωσε με το εντυπωσιακό +27,08%, η μετοχή του Υγεία συνεχίζει το δίμηνο ράλι ανόδου της, κλείνοντας σήμερα με κέρδη 18,71%, ενώ στο +9% έκλεισε η Frigoglass και στο +3,60% η MIG, Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Καλώδια έχασαν 8,38%, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή και Σωληνουργεία Κορίνθου.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017