Μυτιληναίος/Στο μικροσκόπιο: Γιατί «δεν σηκώνει κεφάλι» η μετοχή - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μυτιληναίος/Στο μικροσκόπιο: Γιατί «δεν σηκώνει κεφάλι» η μετοχή

26.11.2015 11:11

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου του Μυτιληναίου, όλοι τα είδατε, η ουσία όμως είναι, αφενός η ανάλυσή τους, αφετέρου δε οι γενικότερες προοπτικές και οι αντοχές στην κρίση ή σε δύσκολες διεθνείς συγκυρίες, οποιουδήποτε ομίλου. Γιατί, οι εταιρείες, με μετοχές… commodities, εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση του προϊόντος τους στις διεθνείς αγορές…

http://www.sportandbusiness.gr/markets/item/55435-mytilinaios-

Όπως έχει δηλώσει, άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, για το 2016 δυστυχώς δεν γνωρίζει κανείς πώς θα είναι η διεθνής αγορά αλουμινίου και πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές, οι οποίες έχουν διαρκή πτωτική τάση και βρίσκονται πλέον στα 1436 δολ./ τόνο.

Η μεγάλη πτώση τους οφείλεται βέβαια στο γεγονός ότι η Κίνα, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, έχει μεγάλα αποθέματα ακόμα και ουσιαστικά είναι αυτή που καθορίζει και την εκάστοτε πορεία των τιμών του προϊόντος, μετατρέποντας τρόπον τινά, σε… commodities, τις μετοχές των μικρότερου μεγέθους και παραγωγής επιχειρήσεων, σε άλλες χώρες.

Βέβαια, ο Μυτιληναίος παίρνει μέτρα εδώ και καιρό, διαβλέποντας τις διεθνείς τάσεις, αλλά φυσιολογικό είναι να μην αντισταθμίζονται όλες οι απώλειες, αλλά να μετριάζονται οι δυσμενείς επιπτώσεις από την αρνητική διεθνή συγκυρία, μέχρι να τερματιστεί κάποια στιγμή η αβεβαιότητα.

Αυτός είναι, λοιπόν, ο λόγος που η μετοχή του Μυτιληναίου, «δεν σηκώνει κεφάλι», όπως μεταφράζεται στην χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το 2016 μοιάζει με χρήση που εμπεριέχει μεγάλες προκλήσεις…

Επόμενο ήταν, λοιπόν, στο 9μηνο να εμφανίσει μείωση τζίρου, EBITDA και κερδών, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι από θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (παραγωγή μετρητών) στο περυσινό 9μηνο, ύψους 164,4 εκατ. ευρώ, στο ίδιο διάστημα εφέτος έχει αρνητικές 202,4 εκατ. ευρώ, ενώ συγχρόνως και ο καθαρός δανεισμός από 444,2 εκατ. στο 9μηνο πέρυσι, εφέτος ανέβηκε σε 588,6 εκατ. ευρώ.

Έχει αποδειχθεί, όμως, ότι ο όμιλος και η διοίκησή του, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, τα έχουν καταφέρει και έχουν αναστρέψει και δυσκολότερες καταστάσεις στο παρελθόν, γεγονός που έχει προσδώσει στην αγορά και στους επενδυτές αυξημένο κύρος και εμπιστοσύνη, στοιχεία που δεν διαθέτει εύκολα το εγχώριο επιχειρείν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ πολλών ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017