Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο – Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο | Mikrometoxos.gr

Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο – Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

01.10.2015 23:45

Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο
Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Άνοδο σημείωσε τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, κινούμενος στις 83,1 μονάδες (από 81,3 τον Ιούλιο και 75,2 τον Αύγουστο), στη δεύτερη χαμηλότερη επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2012.
Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ( ΙΟΒΕ), η έντονη διαταραχή που προκάλεσε στην οικονομία η ακραία αβεβαιότητα και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οδήγησε σε σφοδρή επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο και το Αύγουστο.

Ωστόσο στη μέτρηση του Σεπτεμβρίου, οι επιχειρηματικές προσδοκίες φαίνεται να διορθώνουν σχετικά την τάση τους. Αντίθετα όμως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας.
Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η συλλογή του μεγαλύτερου μέρους του δείγματος για την έρευνα, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών, έγινε πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, οπότε η πορεία του δείκτη σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την προεκλογική περίοδο, που χαρακτηρίζεται γενικά ως περίοδος αναμονής, για τις επιχειρήσεις τουλάχιστον.

Από την άλλη πλευρά τα μέτρα που περιέχονται στο νέο μνημόνιο και πλήττουν τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών, ενισχύουν την απαισιοδοξία τους, τόσο για τα προσωπικά οικονομικά τους, όσο και την οικονομία της χώρας. Αναλυτικότερα:

– Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες που βελτιώνονται αισθητά, το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένει σχεδόν στα ίδια, υψηλά για την εποχή επίπεδα και οι ήδη έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνονται ελαφρά.

– Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώνονται, ενώ διορθώνονται σχετικά και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων.

– Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, τάση που αντισταθμίζεται από τη βελτίωση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αλλά και την αποκλιμάκωση στα αποθέματα.

– Στις κατασκευές καταγράφονται λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, ενώ στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, η ανάκαμψη είναι οριακή

– Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνονται σημαντικά όλοι οι βασικοί δείκτες: οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση.
Εξάλλου, το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο βελτιώνεται ελαφρά σε σχέση με τον Ιούλιο, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κατά 1 μονάδα υψηλότερα στην πρώτη περίπτωση και κατά 1,6 μονάδες στη δεύτερη (στις 107,6 και τις 105,6 μονάδες αντίστοιχα), πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.
Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η μικρή βελτίωση του δείκτη είναι αποτέλεσμα της θετικής μεταβολής των επιχειρηματικών προσδοκιών σχεδόν σε όλους τους τομείς: στις υπηρεσίες (+3,5) και το λιανικό εμπόριο (+3) περισσότερο, αλλά και οριακά στη βιομηχανία (+0,7) και τις κατασκευές (+0,5).

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν μεταβάλλεται τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, ενώ σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται σε όλες τις μεγάλες χώρες, ήτοι στην Γερμανία (+1,7), την Γαλλία (+1,6), την Ολλανδία (+0,9), την Ισπανία (+0,8) και την Ιταλία (+2,8).

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017