Μικρά και ενδιαφέροντα (;) από τον Συστημικό** κλάδο του ΧΑΑ

**Συστημική τράπεζα είναι η τράπεζα η οποία αν για παράδειγμα καταρρεύσει, τότε θα υπάρξουν συνέπειες και σε άλλες τράπεζες ή και στο κράτος, κλπ. Η συστημική τράπεζα αν πάθει κάτι, τότε οι συνέπειες της μεταδίδονται και αλλού. Είναι με πολύ απλά λόγια δηλαδή, αυτή που αποτελεί “γρανάζι” του συστήματος: αν σταματήσει να δουλεύει τότε θα κάνει κι άλλα “γρανάζια” να σταματήσουν να δουλεύουν.

Στις τράπεζες έχει ανακοπεί η δυναμική, οι όγκοι όμως παραμένουν υψηλοί καθώς η διαδικασία της αναδιάρθρωσης των δεικτών σε MSCI και FTSE αλλά και στους ελληνικούς δείκτες συνεχίζεται.

ALPHA BANK: Μονοπωλεί σχεδόν τις εντυπώσεις πότε για τον άλφα και πότε για τον βήτα ή γάμα λόγο. Έτσι και χθες που κάλυψε το 36% της ημερήσιας αξίας των συναλλαγών, πάλι στο συν (για 8η σερί συνεδρίαση δεν είδε πλήν)…

Η μοναδική στο κλάδο της, αφού όλες οι υπόλοιπες – έξι τον αριθμό – είδαν τις τιμές τους να υποχωρούν στο ταμπλό. Σταθερή στη 3η θέση των Κφσεων, με βλέψεις για την 2η και σε σημαντική απόσταση από την 4η της κατάταξης ΕΤΕ ΒΑΝΚ. Και στις 5 συνεδριάσεις ήταν πρώτη σε τζίρους, με την αξία συναλλαγών της για την εβδομάδα να αγγίζει τα… 580 εκατ. ευρώ!

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ και… ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ: Η μετοχή της Alpha Bank, πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στα 2,53 ευρώ (+1,20%) με όγκο 16,42 εκατ. τμχ και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 2,55 ευρώ (+2%) με συναλλαγές 44 εκατ. τεμαχίων.

Ο τίτλος της Eurobank στις 17.00 βρέθηκε στα 1,08 ευρώ (-1,82%) με συναλλαγές 24,6 εκατ. τμχ και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στην ίδια τιμή, με τον όγκο να αυξάνεται στα 44,24 εκατ. τμχ.

Η Πειραιώς, στις 5μμ βρέθηκε στα 0,2910 ευρώ (-2,68%) με όγκο συναλλαγών στα 24,6 εκατ. τμχ και έκλεισε στα 0,2960 ευρώ (-1%) με τις συναλλαγές να εκτοξεύονται στα 250 εκατ. τεμάχια!

ΕΝΩ η μετοχή της Εθνικής, δεν άλλαξε τιμή παραμένοντας πριν και μετά τις δημοπρασίες στο 0,3000 ευρώ. Στις 5μμ είχαν αλλάξει χέρια 75,4 εκατ. τμχ. και το σφύριγμα της λήξης την βρήκε με όγκο 89 εκατ. τεμαχίων.

ΕΤΕ: Εκτιμούμε ότι θα επιχειρήσει αξιόλογη ανοδική διαφυγή στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (αν δεν υπάρξει κάποια σημαντικά αρνητική έκπληξη από την επικείμενη πώληση της Finansbank), καθώς είναι η μοναδική από τις δεικτοβαρείς, τραπεζική μετοχή, που δεν έχει αυξήσει την στάθμισή της στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και αυτό θα φέρει το τελευταίο rebalancing του τρέχοντος έτους. Με κφση 2,74 δισ ευρώ και την αντίστοιχη της ΑΛΦΑ στα 3,92 δισ. ευρώ.

“Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο ΓΔ επανήλθε στις ‘αγκάλες’ των Τραπεζών, καθώς ήδη οι 3 συστημικές κατέχουν το 45,7% της βαρύτητας (ΑΛΦΑ: 21,39%, ΕΥΡΩΒ: 12,18% και ΠΕΙΡ: 12,09%) με τη τέταρτη Εθνική, να είναι προ των πυλών” επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Με αυτά τα Τραπεζικά “καύσιμα στο ντεπόζιτο” ο Δείκτης, από τεχνικής απόψεως, έτμησε ανοδικά τη βραχυχρόνια ζώνη αντίστασης των 593 με 600 μονάδων και κινήθηκε γοργά προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 625 με 638 μονάδων.

ΑΤΤ: Η Attica Βank έχει συγκεντρώσει ήδη κεφάλαια οριακά άνω των 700 εκατ. ευρώ και διαθέτει επιστολές από επενδυτές – εκ των οποίων ο ένας είναι Αμερικανικής προέλευσης – που δεσμεύονται χωρίς όρους να καλύψουν το τυχόν εναπομείναν ποσό έως τα 748,7 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος της Τρ. Αττικής ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τα 0,28 ευρώ (+6,06%), όμως η ολοκλήρωση της συνεδρίασης τον βρήκε αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 1,52% και σαφώς χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (0,30 ευρώ).

* ,