Μια χώρα μικρότερη και πολύ πιο φτωχή από την Ελλάδα…

Περίπου 700.000 πρόσφυγες φιλοξενεί η Ιορδανία σε οργανωμένους καταυλισμούς αθόρυβα και αποτελεσματικά εδώ και πολύ καιρό.

Του Γιάννη Παπαδογιάννη

Χωρίς προβλήματα, χωρίς καταστάσεις και εικόνες που να σε κάνουν να ντρέπεσαι. Χωρίς να είναι πρωτοσέλιδο στα ξένα media. Μια χώρα μικρότερη και πολύ πιο φτωχή από την Ελλάδα.

Και από την άλλη η χώρα της “αξιοπρέπειας”, μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, με 7πλάσιο ΑΕΠ, να έχει πελαγώσει με 50.000 πρόσφυγες, να μην ξέρει κατά πού να κάνει με τους ανευθυνο – υπεύθυνους να κρύβονται και να μοιράζουν αριστερά και δεξιά τις ευθύνες,

Και ο κοσμάκης να είναι στο έλεος της τύχης, παρατημένος σε άθλιες συνθήκες, έρμαιο κερδοσκόπων, απατεώνων, πρακτόρων κλπ. Και εμείς εκεί απτόητοι να φαντασιωνόμαστε Νόμπελ, να κάνουμε επίδειξη ανθρωπισμού και να φωνάζουμε ότι φταίνε οι άλλοι, η ιστορία, ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μας ξεπερνά κλπ
Γιατί το προσφυγικό μπορεί να ειναι παγκόσμιο πρόβλημα αλλα η τύχη των 50.000 που εγλωβίστηκαν, με ευθύνη της ΕΕ, στη χώρα μας είναι πρώτα απ όλα ευθύνη δικιά μας.

The operational environment in Jordan continues to be considerably affected by the security situation in the neighbouring Syrian Arab Republic (Syria) and the influx of Syrians into the country, as well as by developments in Iraq and Gaza in 2014.
UNHCR.ORG|ΑΠΟ UNITED NATIONS HIGH COMMISSIONER FOR REFUGEES