Μια ανάσα από τις 600 μονάδες έφερε το ΧΑA η σχεδόν… συμφωνία

Μια ανάσα από τις 600 μονάδες έφερε το ΧAΑ η σχεδόν… συμφωνία

Της Αλεξάνδρας ΤόμπραΗ σημαντική πρόοδος που υπήρξε στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών προκάλεσε ένα έντονο ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον βρίσκεται μια ανάσα από τις πολυπόθητες 600 μονάδες, τις οποίες και είχε χάσει στις πρώτες συνεδριάσεις του 2016.

Μια ανάσα από τις 600 μονάδες έφερε το ΧΑ η σχεδόν... συμφωνίαΕιδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,78% στις 598,72 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 572-598 μονάδων ή από το -1,71% έως το +2,80%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91,97 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 148,32 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 8,31 εκατ. τεμάχια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, ήτοι το 10,18% του ημερήσιου τζίρου.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,26%, στις 167,51 μονάδες, ενώ στο +1,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 669,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 10,66% στις 49,72 μονάδες.

Μέχρι λίγο πριν τις 16:00 το Χ.Α. βρισκόταν σε μια φθοροποιό πορεία αβεβαιότητας και κόπωσης, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να αντέξει τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα προς συζήτηση για το αυριανό Eurogroup. Μάλιστα, γύρω στις 15:30, βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας, ήτοι στις 572 μονάδες, εξαιτίας των στοιχείων που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015. Άλλωστε, μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα να ήταν ανώτερο των εκτιμήσεων, ήτοι 0,7%, ωστόσο, η σημαντική αύξηση των δαπανών προβλημάτιζε την αγορά, περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς, δεδομένης της καλύτερης δημοσιονομικής θέσης της χώρας.

Όμως, ο “λευκός καπνός” (σχεδόν…) που βγήκε από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, αρχικά από τον Υπ. Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, και δευτερευόντως από κυβερνητικές πηγές για το θέμα των κόκκινων δανείων, ήταν ικανός όχι μόνο να αλλάξει το κλίμα, αλλά να προκαλέσει ένα εντυπωσιακό rebound από τον τραπεζικό κλάδο. Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, σήμερα πήραμε μια γεύση του τι σημαίνει η αξιολόγηση για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα, άλλη κυβερνητική πηγή του Capital.gr, έδινε ειδική σημασία στην σημερινή επιβεβαίωση από τις κοινοτικές αρχές της ύπαρξης (με βάση τα προσωρινά στοιχεία) πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ το 2015. Εξηγούσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι προέρχεται από υπεραπόδοση των μέτρων που θεσπίστηκαν πέρυσι και επισήμανε ότι επιχειρείται από σήμερα και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που μένουν στην Αθήνα, να γίνει αποδεκτό ότι λόγω υπεραπόδοσης πρέπει να ληφθούν λιγότερα μέτρα φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταθέσει σήμερα ή αύριο στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα δύο από τα τρία υπο-πακέτα των μέτρων για το ασφαλιστικό και την φορολογία εισοδήματος (αξίας 1,8 δισ.  ευρώ έκαστο) και επιθυμεί να έχει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Άλλωστε, ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος, μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών αναχωρούν σήμερα για το άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ και θα επιστρέψουν για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως και πριν την Δευτέρα. Τα τεχνικά κλιμάκια στο μεσοδιάστημα παραμένουν στην Αθήνα και συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Στο ταμπλό τώρα, αναμφισβήτητα ο τραπεζικός κλάδος ξεχώρισε σήμερα, με την Πειραιώς και την Eurobank να κλείνουν τελικά με κέρδη 13,56% και 11,43% αντίστοιχα, ενώ στο +9,84% και στο +9,06% έκλεισαν αμφότερες Alpha Bank και Εθνική. Ενδεικτικό μάλιστα του rebound τους ήταν ότι ο κλαδικός, από το -3,16% ενδοσυνεδριακά έκλεισε τελικά στο +10,66%, με διακύμανση άνω του 13,8%, διακινώντας μάλιστα άνω του 65% του συνολικού τζίρου.

ΟΤΕ και ΔΕΗ στάθηκαν άξιες συμπαραστάτριες στον τραπεζικό κλάδο, καθώς κατέγραψαν κέρδη 5% και 3,37% αντίστοιχα, η Τιτάν έκλεισε στο +2,76%, η ΟΠΑΠ είναι στο +2,49%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακά. Ήπια ανοδικά, έκλεισαν οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Aegean, Λάμδα, ΕΧΑΕ και Jumbo, αν και η τελευταία στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν σε θετικό έδαφος.

Στον αντίποδα, το -1,64% της ΕΕΕ “έκοψε” σημαντικό μέρος από τα κέρδη του γενικού δείκτη σήμερα, ενώ αρνητικά συνέβαλαν και το -1,08% της Folli Follie και το -1,14% της ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Motor Oil και Grivalia.

Στον Mid Cap, η Αττικής ακολούθησε την κίνηση των συστημικών τραπεζών, κλείνοντας με κέρδη 8,13%, στο +7% έκλεισε η Τεχνική Ολυμπιακή, στο +5,30% η ΕΥΑΘ και στο +2,65% η MIG. Στον αντίποδα, αν και βρέθηκε ακόμη και στο +7,78% ενδοσυνεδριακά, η Ευρωπαϊκή Πίστη τελικά έκλεισε με απώλειες 5,39%, χάνοντας την κατάκτηση των υψηλών 8 ετών με το οποίο φλέρταρε και σήμερα.

 

* ,