Με την πλάτη στον τοίχο η Μέρκελ – Βάζει πάλι θέμα για τη συνθήκη Σένγκεν

«Όλοι εκτιμάμε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Και καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν την έχει ανάγκη όσο η Γερμανία. Όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροχρόνια παρά μόνο αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι προστατευμένα», επέμεινε Άνγκελα Μέρκελ, θέτοντας εκ νέου ζήτημα με τη συνθήκη Σένγκεν, προκειμένου να κερδίσει το κομματικό της ακροατήριο με αιχμή την κριτική που δέχεται για το χειρισμό της στο προσφυγικό.
Η καγκελάριος υπερασπίσθηκε σε συνέντευξή της την άρνησή της να κλείσει τα γερμανικά σύνορα.
«Εργάζομαι για να μειωθεί ο αριθμός (των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία), αλλά είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των προσφύγων μπορεί να επιλυθεί στα γερμανο-αυστριακά σύνορα. Οι μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων δεν μπορούν να ελεγχθούν παρά μόνο με διεθνή συνεργασία», τόνισε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.
Σύμφωνα με την ίδια, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν είναι δυνατό να μπουν σ’ ένα κανάλι παρά μόνο με μια καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και μια αυξημένη συνεργασία με την Τουρκία, απ’ όπου οι περισσότεροι από τους Σύρους που διαφεύγουν από τον πόλεμο παίρνουν τον δρόμο προς την Ευρώπη.
Μια συμφωνία πάνω σ’ αυτά τα σημεία, την ώρα που μια ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής πρόκειται να διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς και μια διευθέτηση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, έχουν ουσιαστική σημασία, σύμφωνα με την Μέρκελ, για να διαφυλαχθεί η ελευθερία της κυκλοφορίας στην Ευρώπη.
Την ώρα που φωνές στην Ευρώπη και το κόμμα της θεωρούν ότι η πολιτική υποδοχής που εφάρμοσε προκάλεσε τη συρροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, η καγκελάριος επανέλαβε ότι είναι αδύνατο να περιορίσει κανείς τεχνητά τις αφίξεις μεταναστών. «Αν ως καγκελάριος έθετα ένα όριο (στον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν κάθε χρόνο) και αυτό το όριο δεν γινόταν σεβαστό επειδή έρχονταν περισσότεροι άνθρωποι, τότε δεν θα είχα τηρήσει μια υπόσχεση και τα προβλήματα θα γίνονταν μεγαλύτερα και όχι μικρότερα», υπογράμμισε.
Η Μέρκελ, η οποία συμμετέχει τη Δευτέρα και την Τρίτη στο συνέδριο του συντηρητικού κόμματός της, αντιμετωπίζει αυξανόμενη αμφισβήτηση στους κόλπους του σχηματισμού της ο οποίος της ζητάει κυρίως να θέσει ένα αριθμητικό όριο όσον αφορά τους πρόσφυγες που μπορεί να υποδεχθεί η Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Τύπο και αναλυτές, η Μέρκελ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει αναταραχή στο συνέδριο, κάτι ασυνήθιστο για την γερμανίδα ηγέτη που βρίσκεται εδώ και 10 χρόνια στην εξουσία χωρίς πραγματικό αντίπαλο τόσο μέσα όσο και έξω από την CDU.

http://www.usay.gr/