Με την γλώσσα των αριθμών και την ερμηνεία που δίνουν…

ΣΩΛ/ΓΕΙΑ Κορίνθου: Ανακοίνωσαν – ως γνωστόν – την ανάθεση από το Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP AG) της σύμβασης προμήθειας σωλήνων μεγάλης διαμέτρου, μήκους περίπου 495 χλμ., για το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα. Η σύμβαση αφορά συνολικά σε περίπου 270.000 τόνους χαλυβδοσωλήνων σε συνεργασία με την Ιαπωνική Marubeni-Itochu Steel, έναν εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών χάλυβα Παγκοσμίως. 

ΣΩΛΚ: Οι παραδόσεις των σωλήνων αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2016 και να ολοκληρωθούν το 2017. Η διοίκηση απέφυγε να δώσει νούμερα έστω κατά προσέγγιση… Παρά την αξιοπρόσεκτη είδηση, η προσφορά των 111 χιλ. τεμαχίων την Παρασκευή μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν οι πωλητές ήταν αυτοί που “αγόρασαν την προσδοκία και πούλησαν την είδηση”, ή ο τίτλος έχει εν δυνάμει πωλητές που θα συνεχίσουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο ταμπλό.

FOURLIS: Ζημίες 5 εκατ. ευρώ θα καταγράψει η μετοχή του στο εννεάμηνο του 2015, εκτιμά η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 4,80 ευρώ και τη σύσταση ΑΓΟΡΑ για τη μετοχή της εισηγμένης. Τα συγκρίσιμα EBITDA προβλέπεται να ανέλθουν στα 16,4 εκατ., αυξημένα κατά 10,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η εταιρία ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 24 Νοεμβρίου. Η μετοχή της τώρα στα 2,59 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 127,5 εκατ. ευρώ. Στη τιμή των 4,80 ευρώ θα αποτιμάται σε…245 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ ΧΑΑ [Θαν. Σταυρ.]: Εθνική και Πειραιώς έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, αφήνοντας αρνητικότατες παρακαταθήκες…Η επόμενη σημαντική αλλαγή την Παρασκευή ήλθε από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, όπου η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων κινήθηκε στο “κόκκινο”…

Kάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE25, να μην βρουν επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν δεν υπήρχαν οι βοήθειες από ΕΕΕ (+0,87%) και Jumbo (+1,71%), συνεπικουρούμενες από Ελλάκτωρα (+0,57%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,36%).

EKTIMHΣΗ:  Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι αλλαγής κλίματος και διαθέσεων, για τα μη Τραπεζικά blue chips.

Πρώτον οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, δεύτερον η προσπάθεια ανεύρεσης ρευστότητας από πολλούς ενεργούς παίκτες και όχι μόνο, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ. της Εθνικής

Και τρίτον ότι η Αγορά “μυρίζει” επιστροφή του πολιτικού κινδύνου, μετά την απώλεια δύο βουλευτών, κατά την ψηφοφορία του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων…

 
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που πέρασε, διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, δίνοντας στον ΓΔ κέρδη 0,95%.
 
Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 70 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών παρέμεινε, σχεδόν, αμετάβλητη και διαμορφώθηκε στα 42,1 εκατ.

Aντίθετα με τον ΓΔ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ΔΤΡ ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 38,47%.

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 20,25%, ο Τραπεζικός απώλειες 90,08% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 37,8 δισ ευρώ.

Ακόμα… εφιαλτικότερες είναι οι αποδόσεις των επιμέρους Δεικτοβαρών, Τραπεζικών τίτλων, από τις 31/12/2014, παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση των τιμών είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο τίτλος της Alpha Bank σημειώνει απώλειες 87,82%, της Εθνικής απώλειες 84,76%, της Eurobank απώλειες 90,91% και της Πειραιώς απώλειες 98,4%!

ΣΧΟΛΙΟ: Aρκετοί από τους εγχώριους αναλυτές εκτιμούν ότι από την τρέχουσα εβδομάδα η Χρηματιστηριακή Αγορά θα τιμολογήσει με μεγαλύτερη ηρεμία (;) τις τελευταίες εξελίξεις και θα κληθεί να λειτουργήσει σε ένα εξαιρετικά κακό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον

 

Με την πέννα του μικρομέτοχου