Με μεγάλες δυσκολίες και οι 4 τράπεζες θα τα καταφέρουν να καλύψουν τα βιβλία – Αν όμως υπάρξει αποτυχία τι θα συμβεί;

Οι 4 τράπεζες θα τα καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν δυσκολίες – Ερωτηματικό η Attica bank

http://www.bankingnews.gr
Το κείμενο που θα διαβάσετε δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις ή να σπείρει αμφιβολίες για την έκβαση των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. Πιστεύουμε ότι και οι 4 τράπεζες θα τα καταφέρουν. Δυστυχώς όμως αυτό που διαπιστώνουμε και το διαπιστώνουμε με στοιχεία είναι ότι και οι 4 τράπεζες ξεκίνησαν με ενθουσιασμό και…βρισκόμαστε στην φάση που όλοι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και στις 4 τράπεζες υπάρχουν δυσκολίες.
Αυτή είναι μια αλήθεια.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλές λεπτομέρειες για τα βιβλία προσφορών αλλά θέλουμε να εστιαστούμε σε ένα άλλο θέμα.
Αν μια τράπεζα ή τράπεζες δεν τα καταφέρουν, δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το βασικό σενάριο τι θα συμβεί;
Το θέσαμε ως ερώτημα σε θεσμική πηγή και λάβαμε μια απάντηση που χρήζει ανάγνωσης.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι τα βιβλία προσφορών και των 4 τραπεζών θα καλυφθούν επιτυχώς.
Ωστόσο εύλογα έχει εξεταστεί και το σενάριο που κάποια ή κάποιες τράπεζες αποτύχουν να ανακεφαλαιοποιηθούν στο βασικό σενάριο με ιδιωτικά κεφάλαια τι πρόκειται να συμβεί;.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να δούμε είναι τι ποσά συγκεντρώθηκαν και αν αυτά είναι δεσμευτικά.
Παρατηρούνται π.χ. σε ορισμένα βιβλία να μπαινοβγαίνουν οι προσφορές καθώς δεν είναι δεσμευτικές.
Ας πάρουμε την υπόθεση ότι υπάρχει ή υπάρχουν αποτυχίες.
Θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με την ΤτΕ και την DGCom για την φόρμουλα της επίλυσης του προβλήματος.
Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάσπαση συστημικής τράπεζας σε good και bad bank καθώς δεν υπάρχουν κεφάλαια.
Θα θεωρούσα ως πιθανό σενάριο την τμηματοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης.
Δηλαδή αν μια τράπεζα χρειάζεται στο βασικό σενάριο 100 ευρώ και μέσω του LME των ομολογιακών έχει συγκεντρώσει 50 ευρώ και 20 ευρώ μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων θα μπορούσε να υπάρξει ένας σχεδιασμός ώστε σε προκαθορισμένο χρόνο το έλλειμμα των 30 ευρώ να καλυφθεί π.χ. σε 6 μήνες.
Όμως αν τελικώς εγκριθεί η τμηματοποίηση θα έχουν προηγηθεί υποχρεωτικό bail in σε όλους τους ομολογιούχους, ενώ θα ζητηθεί και η αντικατάσταση μέρους της διοίκησης.
Η έννοια resolution η έννοια της εξυγίανσης μπορεί να λάβει πολλές μορφές με την πιο σκληρή good και bad bank αλλά δεν θα έχουμε good και bad bank σε συστημική τράπεζα αυτό είναι 100% σίγουρο.
Για να το θέσουμε απλά, στις συστημικές τράπεζες δεν θα ισχύει το όριο του 8% σε core tier 1 δηλαδή μπορεί μια τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί μερικώς φθάνοντας στο 8%.
Όχι θα ζητηθεί η πλήρης κάλυψη του βασικού σεναρίου το όριο του 8% δεν διασώζει την κατάσταση.
Όμως αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι τμηματοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης δηλαδή η τράπεζα να προσφύγει πάλι στους επενδυτές σε προκαθορισμένο χρόνο και ταυτόχρονα να υπάρξει εσωτερική θεραπεία σοκ.
Δεν πιστεύουμε ότι θα βρεθεί κάποια τράπεζα ή τράπεζες σε αδιέξοδο αλλά προφανώς έχουμε μελετήσει υποθετικά ή εναλλακτικά ή ως plan B και το σενάριο της αποτυχίας
Στην περίπτωση των μη συστημικών τραπεζών είναι προφανές ότι ισχύει το καθεστώς της υποχρέωσης να καλύψουν το βασικό σενάριο.
Ωστόσο αν μια μη συστημική τράπεζα φθάσει στο όριο του 8% core tier 1 εναπόκειται στην DGCom αν θα κάνει αποδεκτή την ανακεφαλαιοποίηση ή αν θα αποφασίσει ότι η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη.
Ο νόμος και η ΤτΕ έχουν ξεκαθαρίσει όλες οι τράπεζες πρέπει να καλύψουν κατ΄ ελάχιστο το βασικό σενάριο».

www.bankingnews.gr

* ,