Μεταξύ της Eurobank και της Alpha bank ποια τράπεζα ήταν τελικά η καλύτερη στα stress tests; | Mikrometoxos.gr

Μεταξύ της Eurobank και της Alpha bank ποια τράπεζα ήταν τελικά η καλύτερη στα stress tests;

02.11.2015 08:00
  • Τι δείχνει η σύγκριση Eurobank με Alpha bank στα stress tests;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αριθμοί δεν κρύβουν την αλήθεια αλλά αποτυπώνουν πολύ καθαρά την πραγματικότητα. Οι αριθμοί, οι ανάγκες σε κεφάλαια στα stress tests κατέδειξαν ότι η Eurobank και η Alpha bank ήταν επικοινωνιακά οι μεγάλοι νικητές. Μεταξύ της Eurobank και της Alpha bank ποια τράπεζα τελικώς πέτυχε την καλύτερη επίδοση στα stress tests;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους τις αριθμητικές, τις σημειολογικές αλλά και ότι συνέβη στο παρελθόν. Η Eurobank το 2013 ήταν μια παραπαίουσα τράπεζα, εγκαταλειμμένη από τον βασικό της μέτοχο τον Λάτση και η Alpha bank μετά τα 3 δισεκ. που έλαβε από την Credit Agricole είχε το σταθερό πλεονέκτημα της κεφαλαιακής επάρκειας και του σταθερού management.

Άρα η σύγκριση τι δείχνει;

Η Eurobank με όρους πρώτων εντυπώσεων είναι ξεκάθαρα ο νικητής των stress tests καθώς είχε τις μικρότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες στα 2,121 δισεκ. ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη που βρισκόταν στο παρελθόν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η πρωτιά έχει κυρίως ψυχολογικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της τράπεζας. Πρώτη φορά που επικράτησε τόσος ενθουσιασμός στο εσωτερικό της τράπεζας. Όμως για να φθάσει σε αυτή την εντυπωσιακή πρωτιά η Eurobank είχε την στήριξη 3 παραμέτρων.
1)Της επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου των 2,86 δισεκ. επί διοίκησης Μεγάλου.
2)Της απόφασης να μην αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές 950 εκατ.
3)Διαθέτει την μεγαλύτερη σχέση ιδίων κεφαλαίων προς αναβαλλόμενο φόρο έφθανε στο 100% χωρίς τις προνομιούχες.
Όμως η στρατηγική που χάραξε η διοίκηση Καραμούζη Καραβία αποδείχθηκε 100% επιτυχημένη.
Η Eurobank τα κατάφερε λόγω στρατηγικής, κατέφερε να έχει τις χαμηλότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες και αυτό οφείλεται στην στρατηγική.

Η Alpha bank μπορεί τυπικά να έχασε την πρωτιά αλλά ουσιαστικά βρίσκεται δίπλα στην Eurobank με όρους επιτυχίας.
Γιατί;

Όχι μόνο γιατί είχε το χαμηλότερο AQR 1,746 δισεκ. ή τις χαμηλότερες ανάγκες σε κεφάλαια στο βασικό σενάριο αλλά γιατί είχε αποπληρώσει τα 950 εκατ και παρ΄ όλα αυτά επέδειξε άριστη εικόνα. Η διοίκηση Μαντζούνη, Φιλάρετου, Αρώνη σίγουρα αισθάνονται δικαιωμένοι για την διαχρονική σταθερή στρατηγική τους αλλά σε αυτή την καλή εικόνα συνέβαλλαν τα 3 δισεκ. της Credit Agricole που της έχουν δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η Alpha bank με όρους ποιότητας προηγείται αλλά η στρατηγική ήταν αυτή που πρόκρινε την Eurobank.
Και οι δύο τράπεζες είναι νικητές στα stress tests αν σκεφθεί κανείς τι είχε συμβεί μια Τρίτη μέσα στο Καλοκαίρι του 2015, αν σκεφθεί ποια ήταν η εικόνα της Eurobank το 2013 και αν σκεφθεί κανείς το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι τράπεζες.
www.bankingnews.gr

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017