Μεταξύ οριακών ζημιών και οριακών κερδών τα αποτελέσματα των τραπεζών στο 3μηνο | Mikrometoxos.gr

Μεταξύ οριακών ζημιών και οριακών κερδών τα αποτελέσματα των τραπεζών στο 3μηνο

07.05.2016 04:59

Μεταξύ οριακών ζημιών και οριακών κερδών θα κινηθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο α΄ τρίμηνο του 2016 ενώ συνολικός στόχος για το 2016 είναι κέρδη 550 εκατ.

___
Με βάση πληροφορίες και από τις 4 τράπεζες δεν αναμένονται εκπλήξεις από τις λογιστικές καταστάσεις α΄ τριμήνου του 2016. Τι να περιμένουμε; Συνολικά οι τράπεζες θα ανακοινώσουν οριακές ζημίες ή οριακά κέρδη με πιθανό σενάριο ορισμένες να έχουν μικρές ζημίες και άλλες πολύ οριακά κέρδη. Τα κέρδη θα είναι 4-6 εκατ π.χ. σε μια τράπεζα.

___
Οι τράπεζες έφθασαν στο break even αποκλειστικά λόγω της μείωσης των προβλέψεων κατακόρυφα.
Κατά μέσους όρους οι προβλέψεις κινούνται περίπου στα 180 εκατ ευρώ Χ 4 τράπεζες Χ 4 τρίμηνα = 2,88 δισεκ. προβλέψεις για το 2016 χωρίς να αποκλείεται το εύρος 2,8 με 3 δισ. Η μείωση των προβλέψεων και η αποτίμηση ορισμένων assets επιδρούν στα αποτελέσματα.

___
Μπορούμε να πούμε ότι αν οι τράπεζες δεν επιλέξουν το «κλασσικό» σενάριο της ισότιμης κατανομής των ζημιών από αποτιμήσεις assets στα 4 τρίμηνα και τις περνούσαν όλες στο α΄ τρίμηνο του 2016 τότε όλες οι τράπεζες θα εμφάνιζαν ζημίες σχετικά σημαντικές. Οι καταθέσεις μειώνονται και συνολικά στο σύστημα έχουν υποχωρήσει στα 120,3 δισ.

___
Ο τραπεζικός δανεισμός είναι στάσιμος χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Στα Βαλκάνια υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, συνεχίζεται η τάση του δ΄ τριμήνου. Να θυμίσουμε επίσης ότι τα κόστη της εθελουσίας εξόδου έχουν περάσει στην χρήση 2015 οπότε δεν βαρύνουν τα αποτελέσματα του 2016. Προσεχώς θα ξεκινήσει και η εθελουσία της Eurobank με στόχο 500 εργαζομένους αν και ο επίσημος στόχος είναι 1000 εργαζόμενοι, της Alpha bank σε βάθος 2 μηνών και της Εθνικής προς το τέλος Καλοκαιριού.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017